Directeur Annemarie Hoornsman van Wereldwijs zet de deuren graag open voor lokale bedrijven.
Directeur Annemarie Hoornsman van Wereldwijs zet de deuren graag open voor lokale bedrijven.

Leerlingen aan de slag met weer en klimaat

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

Op donderdag 18 mei start in de theaterzaal van Het Lichtruim een project over alle aspecten van weer en klimaat. Samen voor De Bilt, het KNMI en vijf Delta basisscholen in de gemeente De Bilt voeren dit project uit. Een wetenschapper van het KNMI geeft op 18 en 23 mei een hoorcollege van een klein uur aan in totaal 180 leerlingen uit telkens drie klassen van de groepen 6 tot en met 8.

Op 18 mei komen leerlingen van de Groen van Prinstererschool, De Rietakker en Patioschool De Kleine Prins aan bod. Op dinsdag 23 mei die van de Theresiaschool en Wereldwijs. De scholen gaan daarna in de klas aan de slag met lesmateriaal dat het KNMI speciaal heeft ontwikkeld  Het project eindigt op 22 juni met een rondleiding bij het KNMI. De leerlingen kunnen dan zien hoe de meters werken die ze zelf aan de hand van het lesmateriaal hebben gemaakt. Het bezoek wordt afgesloten met het oplaten van een echte weerballon. Doel van het project voor het KNMI is zijn maatschappelijke betrokkenheid te laten zien door de plaatselijke samenleving te betrekken bij het werk dat ze doen.

Seismograaf
Op dit moment vindt de voorbereiding in de klas al plaats. 'Ze krijgen bij de lessen ook informatie over bijvoorbeeld een seismograaf waarmee aardbevingen worden gemeten en waarvan ze gehoord hebben dat die in Groningen plaatsvinden. Dat intrigeert kinderen, maar ze weten meestal niet dat het heel dicht bij huis wordt gemeten', vertelt schooldirecteur Annemarie Hoornsman van Wereldwijs. 'Ook wordt ingegaan op begrippen als een weeralarm.' Zij hoopt dat het KNMI volgend jaar weer andere scholen in de gelegenheid kan stellen dit project mee te maken.

Onuitwisbare ervaring
'Als kinderen klein zijn en je vraagt wat ze willen worden dan kennen ze veel beroepen nog niet. Met dit project krijgen ze weer nieuwe ideeën. We kunnen niet genoeg van dit soort projecten in de scholen hebben. Het zijn onuitwisbare indrukken voor de kinderen. Als je over dertig jaar kijkt wat er van de 180 leerlingen die hieraan deelnamen is geworden, dan denk ik dat er vast een is die naar aanleiding van dit project geografie of meteorologie is gaan studeren, want vaak begint het op die leeftijd. Het zaadje dat dan is gaan kiemen vind je in de wetenschappers van morgen terug.' Annemarie Hoornsman is heel enthousiast en zou blij zijn als andere bedrijven dit soort projecten ook oppakken. 'Onze deuren staan open.'