Veel belangstelling bij de stijlvolle herdenking.
Veel belangstelling bij de stijlvolle herdenking.

Om te herdenken moet je de verhalen kennen

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

'Een herdenking verwijst niet alleen naar het verleden. Met een herdenking geven we onze momenten van bezinning door aan volgende generaties, evenals ons besef van vrijheid', aldus burgemeester Sjoerd Potters in zijn toespraak. 'Het ontsteken van het herdenkingsvuur, het lezen van gedichten, het leggen van een krans en van bloemen maken ook deel uit van de ceremonie en dragen bij aan de bezinning.'

De Dodenherdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven trok belangstellenden van alle leeftijden. Scouts vormden een erehaag en onder leiding van Paul Krijnen bracht de Koninklijke Biltse zangvereniging Zang Veredelt, aangevuld met leerlingen van de Julianaschool, passende liederen ten gehore.

Even voor acht uur blies Guus van Wijk van de Koninklijke Biltse Harmonie het taptoesignaal. Na twee minuten stilte, waarin alleen vogelgeluiden klonken, werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Quintijn Maasdijk en Manly Hammidian van de Groen van Prinstererschool ontstaken daarna het herdenkingsvuur bij het monument.

Verhalen
Het verheugt de burgemeester dat bij deze herdenking zoveel jonge mensen betrokken zijn. Hij gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal. 'De oorlog lijkt lang geleden, maar er zijn nog veel persoonlijke verhalen. Alle jonge mensen die hier zijn, staan op de schouders van ouders en voorouders, allemaal mensen met herinneringen en vaak met een aan de oorlog gerelateerd eigen verhaal.' Hij vertelt over zijn opa die in de oorlog in Duitsland tewerk gesteld werd en na een conflict met de nazi's in een detentiekamp terechtkwam. Bij terugkomst bleek hij in het kamp veel geestelijke schade geleden te hebben. De burgemeester doet een appel aan de jongere generatie om op zoek te gaan naar verhalen. 'Maak het verleden levend en zoek contact met dragers van deze verhalen in je eigen omgeving.'

Defilé
Na de toespraak van de burgemeester dragen Sofie en Inte van de Groen van Prinstererschool een zelfgeschreven gedicht voor. Het oorlogsmonument is door deze school geadopteerd. Burgemeester Sjoerd Potters en zijn partner Tony van Maanen leggen daarna namens het gemeentebestuur als eersten een krans bij het monument, gevolgd door een afvaardiging van het voormalig verzet en de Bond van Wapenbroeders. Daniëlle en Lieske, van de Groen van Prinstererschool en de scouting leggen daarna bloemen. Na het voordragen van een gedicht uit eigen werk door de heer Molenaar defileert een lange rij bezoekers langs het monument.

De eerste krans wordt gelegd door Sjoerd Potters en Tony van Maanen.
Quintijn en Manly ontsteken het herdenkingsvuur.