Anton Verstoep, voorafgaande aan de weekafsluiting in het Maartensdijkse Dijckstate.
Anton Verstoep, voorafgaande aan de weekafsluiting in het Maartensdijkse Dijckstate.

Verstoep investeert in mensen

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Anton Verstoep (1961) studeerde theologie aan de VU in Amsterdam en is al meer dan 25 jaar actief als kerkelijk werker. Hij arbeidde in Ede en Putten, werd uitgezonden naar Kenia, (1998 – 2004 evangelisatiewerk), is missionair werker in Bussum en sinds juni 2016 in Westbroek/Maartensdijk. Ook in zijn woonplaats, Barneveld, doet hij pastoraal werk voor de Hervormde gemeente.

Verstoep ging vrijdag 21 april voor in de weekafsluiting in het Maartensdijkse Dijckstate. Daar vertelt hij: 'Ik ben sinds juni vorig jaar aan de slag in Westbroek; en daarmee ook in Maartensdijk, waar de gevolgen van de scheuring na de fusie in 2004 nog voelbaar zijn. De samenvoeging van de Hervormde Gemeente (HG) Westbroek en de HG Maartensdijk per 1 januari 2015 heeft geresulteerd in een Missionair Projectplan met behoefte aan een missionair werker. Omdat het hier gaat om een procesmatige aanpak is de IZB er bij betrokken geraakt. De HG Westbroek is zich bewust van haar missionaire roeping en wil op termijn dat heel de gemeente weet hoe ze missionair kan zijn'.

Brandweer
Er loopt geen rechte lijn van middelbare school naar kerkelijk werk. Voor hij theologie ging studeren werkte Anton dertien jaar in de autobranche. Bij die route voelt hij zich prima. 'Je moet niet op te jonge leeftijd voor de leeuwen worden gegooid.' Nu dus in Westbroek. 'Het mooie in een dorp is de sociale betrokkenheid, de sfeer van ons kent ons. Samen Koningsdag vieren, maar dus ook samen andere dingen doen. Kerk in de buurt zijn, met elkaar meeleven. Een gezonde nieuwsgierigheid noem ik dat'.

Telefoon
Het woord Kenia valt met grote regelmaat. Verstoep bracht er zes jaar door. 'Lang genoeg om er een stukje van mijn hart te laten. En er zit ook een stukje Kenia in mijn hart. Die twee zoeken elkaar op.' Nog een uit Kenia meegenomen gewoonte: 'Rust inbouwen. Daar was ik gewoon elke avond thuis, simpel omdat er geen avondactiviteiten zijn. Ik heb sindsdien ook nooit full time gewerkt. We zijn gewend sober te leven. Een voorbeeld: mijn vrouw en ik hebben samen één mobiele telefoon. Die neem ik niet mee als ik op bezoek ga; ik investeer liever in mensen. Laten we eigen keuzes maken, en daarin herkenbaar zijn. Wat onderscheidt ons anders nog van de wereld?'

Klankbord
'Waaruit bestaan grotendeels de werkzaamheden? 'Verstoep 'Na een oriëntatiefase van veel kennismaken met bestaande activiteiten, persoonlijke contacten met gemeenteleden en overleg ontstaan langzaam de mogelijkheden om meer te kunnen betekenen voor het welzijn van het dorp. Zo is er nader kennis gemaakt met andere kerkgenootschappen en werden hun activiteiten bezocht om te ontdekken waar wel of niet behoefte aan is. Het participeren in de evangelisatiecommissie en actief ingeschakeld worden bij zaken als Kerstzangdienst, Tweede Paasdagdienst, Ouderenmiddagen, Weeksluiting Dijkstate, etc. zorgt voor herkenning, zichtbaarheid en beschikbaarheid, ook in het weekend en op zondagen. Er is geen meetinstrument om de resultaten te meten.

Kringen
De interkerkelijke gebedskring Maartensdijk en het platform 'Worship Maartensdijk' laten zien dat er groeiende behoefte is om als christenen bij elkaar te komen. Maandag 20 maart was er een gemeenteavond en dat heeft inspirerend gewerkt o.a. om twee zomerkringen te starten in de maanden mei t/m september 2017. De Zomerkring Maartensdijk zal zijn op de dinsdagavond (start 9 mei, aanmelden dineke@vanrenswoude.info), de Zomerkring Westbroek (aanmelden colinda_vliet@hotmail.com) zal plaatsvinden op de maandagavond (start 15 mei).