Logo vierklank.nl
 De evenementencommissie van de Historische Kring D'Oude School heeft veel werk verricht om een aansprekende tentoonstelling te kunnen samenstellen over 100 jaar Bilthoven. V.l.n.r.: Donald Noorhoff, Rob Herber, Marcel Jansen en Hans de Groot. Op de foto ontbreekt Ellen Drees.
De evenementencommissie van de Historische Kring D'Oude School heeft veel werk verricht om een aansprekende tentoonstelling te kunnen samenstellen over 100 jaar Bilthoven. V.l.n.r.: Donald Noorhoff, Rob Herber, Marcel Jansen en Hans de Groot. Op de foto ontbreekt Ellen Drees.
Historie

Historische Kring D'Oude School organiseert tentoonstelling

door Kees Diepeveen

In 1917 werd officieel de naam Bilthoven door de Biltse gemeenteraad aan de (toen) nieuwe dorpskern toegewezen. Een eeuw Bilthoven is voor de Historische Kring 'dOude School aanleiding om een tentoonstelling op te zetten, die de geschiedenis van Bilthoven over die periode weergeeft.

Op zaterdag 13 mei om 11.00 uur wordt de tentoonstelling '100-jaar Bilthoven' geopend bij Veldhoven Interieurs, Vinkenlaan 31 in Bilthoven. De expositie zal daar tot vrijdag 9 juni blijven. De evenementencommissie van de Historische Kring die deze expositie organiseert is enorm blij met de enthousiaste medewerking van Janine Veldhoven om de expositie een maand lang onderdak te bieden. De tentoonstelling zal door middel van (uniek) foto- en filmmateriaal een mooie impressie geven van Bilthoven in de laatste 100 jaar! Burgemeester Sjoerd Potters zal de opening verrichten, feestelijk ondersteund door de Brandweer Harmonie.

Drone
Rob Herber van de Historische Kring: 'Het is een enorme klus om een goede en interessante tentoonstelling te organiseren. We zijn al in 2015 gestart met de voorbereidingen. Er is enorm veel materiaal beschikbaar, waaruit we keuzes moesten maken. Met de beschikbare foto's kunnen we wel drie tentoonstellingen opzetten. Niet alleen foto's met bijbehorende teksten maken deel uit van de tentoonstelling, ook digitale opnamen alsmede oud en nieuw filmmateriaal worden getoond, een film over de Kwinkelier en opnamen van landgoederen in Bilthoven die we hebben laten maken met een drone'.

Koninklijk lijntje
Rob vervolgt: 'De mooie dorpskern Bilthoven heeft pas een korte ontstaansgeschiedenis achter de rug. Voor 1900 lagen er verspreid in het uitgestrekte gebied dat tot Bilthoven gerekend wordt slechts enkele boerderijtjes en wat schaapskooien. De mensen hadden een schraal bestaan. Rond 1900 ontstond de eerste bebouwing in de omgeving van het station. Door de spoorlijnen naar Zwolle en later het 'koninklijke' lijntje naar Baarn begon Bilthoven zich vanaf de twintiger jaren te ontwikkelen. Eerst kwamen de grotere villa's en later de kleinere huizen en winkels'. Marcel Jansen van de Historische Kring: 'Deze ontwikkeling hebben we gevat in ongeveer 25 thema's waaruit de expositie is opgebouwd. De gemeente De Bilt heeft zijn medewerking verleend door een thema: toekomstplannen van de gemeente in de expositie te laten opnemen'.

De Bilt Station
Het nieuwe dorp werd in eerste instantie met de naam 'De Bilt Station' aangeduid. Deze benaming wekte echter verwarring bij de treinreizigers die, om zich naar het dorp De Bilt te begeven, nog wel een half uurtje moesten wandelen. De heer Melchior, arts en tevens gemeenteraadslid in die tijd, was in 1917 de naamgever van Bilthoven.

'De middenstand verdient een pluim' aldus Rob en Marcel, 'door hun medewerking kunnen we een mooie expositiegids uitgeven, die de tentoonstelling ondersteunt met teksten en toelichtingen op de foto's. Ook komt er in oktober 2017 nog een boek uit over de geschiedenis van Bilthoven. Leo van Vlodorp en Wim Krommenhoek zijn de redacteuren.

Rondreis
Op zaterdag 10 juni (van 11.00 tot 17.00 uur) en op zondag 11 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) verhuist de expositie naar gebouw WVT, Talinglaan 10 in Bilthoven. Vanaf maandag 12 juni t/m zaterdag 8 juli staat de tentoonstelling gepland in de bibliotheek van het Lichtruim, Planetenbaan 2 in Bilthoven. Vanaf 11 juli t/m 10 juli is deze te zien in de Mathildezaal van het gemeentehuis. Na de zomer is de tentoonstelling te zien van dinsdag 29 augustus t/m zaterdag 2 september bij Schutsmantel Warande Wooncentrum, Gregoriuslaan 35 in Bilthoven Daarna nog van zondag 17 september t/m zondag 15 oktober in de Centrumkerk (voormalige Julianakerk aan de Julianalaan) in Bilthoven. Alle datums staan ook op www.vanzoddetotpleisterplaats.nl onder de knop 'jubileumagenda'.

Beeldbank
Rob geeft aan dat dit een pittige klus is voor de organisatie. 'We doen het graag omdat we zoveel mogelijk mensen de kans willen bieden om de expositie te bezichtigen. Als mensen zich willen manifesteren dan is daar binnen de Historische Kring volop gelegenheid voor. De Beeldbank moet verder gedigitaliseerd worden en beschreven en ook al het materiaal dat regelmatig aan ons wordt afgestaan moet verwerkt worden, zoals scannen en teksten schrijven. Net als bij andere verenigingen zijn er handen nodig om een vereniging draaiende te houden. Wanneer mensen belangstelling hebben voor dit werk zijn ze van harte welkom maar wel onder het motto: wel vrijwillig maar niet vrijblijvend'. Zie website: historischekringdebilt.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>