V.l.n.r. Ton de Bruijn, Bert Koops, Suus Wentink-Blom, Jan Blaauwendraad, burgemeester Sjoerd Potters, Evert Blaauwendraad, Ineke ter Heege, Jan Jaap Jansen en Henny Ockhuisen-Hus.
V.l.n.r. Ton de Bruijn, Bert Koops, Suus Wentink-Blom, Jan Blaauwendraad, burgemeester Sjoerd Potters, Evert Blaauwendraad, Ineke ter Heege, Jan Jaap Jansen en Henny Ockhuisen-Hus.

Lintjesregen in gemeente De Bilt

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In de Mathildezaal van het gemeentehuis reikte burgemeester Sjoerd Potters op 26 april aan acht plaatsgenoten een Koninklijke onderscheiding uit. De burgemeester begint de ceremonie met de woorden waarmee Gerard Reve zijn roman De Avonden afsloot en die hij bij deze gelegenheid van toepassing vindt: 'Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.' 

De burgemeester schetst de ontwikkeling van een traditie die uit 1815 stamt. 'Lintjesregen veronderstelt een forse bui voorafgaand aan Koningsdag, maar het is meer een beetje motregen. Maar één op de 6.000 burgers ontvangt jaarlijks zo'n onderscheiding, wat betekent dat het heel bijzonder is.'

Ridders
Ineke Ter Heege en echtgenoot Jan Jaap Jansen uit Hollandsche Rading worden beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij vormen samen de theatergroep De Kern, die dit jaar dertig jaar bestaat. De theatergroep brengt maatschappelijk betrokken toneel waarbij altijd een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Van hun laatste voorstelling 'De Mariamonologen' was dat voor het Malala Fonds. De meeropbrengst van hun CD 'Kom vanavond met verhalen' ging naar het Herinneringskamp Westerbork.

Brandweer
De overige zes bewoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De  broers Evert Blaauwendraad uit Hollandsche Rading en Jan Blaauwendraad uit Westbroek hebben zich meer dan dertig jaar ingezet bij de vrijwillige brandweer. 'Jan kon bij de brandweer bijna alles repareren wat kapot was, hij was actief in de personeelsvereniging en heeft een aantal reizen georganiseerd', vertelt de burgemeester. Evert was een graag geziene gast op de oefenavonden en ging altijd mee als er realistisch geoefend werd. De heer Ton de Bruijn uit Bilthoven was net twintig toen hij met een acht gemiddeld slaagde voor de brandweeropleiding. Hij nam in 2015 na meer dan 30 jaar grote inzet afscheid bij de vrijwillige brandweer in Bilthoven. De burgemeester noemt hem een voorbeeld voor het hele land.

Medemens
Mevrouw Suus Wentink-Blom uit Bilthoven heeft haar hart verpand aan het helpen van de medemens. Zij verleende tussen 1988 en 1996 huiswerkbegeleiding aan scholieren en stelde zich tussen 1984 en 1989 diverse malen beschikbaar voor crisisopvang van kinderen. Daarbij vond zij het contact met de ouders altijd heel belangrijk. De burgermeester gaat in op haar hoog gewaardeerde inzet als vrijwilliger voor de Woudkapel en Huize Het Oosten in Bilthoven. 'U bent initiatiefnemer van een leeskring, zorgt voor mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren en bent een steun voor hun familieleden.' Bij mevrouw Henny Ockhuisen-Hus uit De Bilt is godsdienst de rode draad in haar leven. Uit die overweging doet zij al vanaf 1970 vrijwilligersactiviteiten. Zij organiseert bustochten voor ouderen en is medeoprichter van het stiltecentrum. Sinds 2000 is zij vrijwilliger en bestuurslid bij de oudenbond PCOB afdeling De Bilt. Daarnaast bezoekt zij ouderen thuis, in het ziekenhuis of verzorgingshuis. Als oud-verpleegkundige helpt zij ouderen bij het bezoek aan een arts.

Rode Kruis
De heer Bert Koops uit Maartensdijk zet zich sinds 1972 in voor de samenleving, in het bijzonder als vrijwilliger en ambulancechauffeur voor het Rode Kruis afdelingen Utrecht, Maartensdijk, De Bilt en Zeist. Hij verleende hulp bij de Molukse treinkaping, de Bijlmerramp en bij de evacuatie tijdens de watersnood in 1995. Van 1988 tot 2002 was hij bestuurslid materieel binnen het lokale Rode Kruis. Daarnaast verrichtte Bert Koops tussen 1998 en 2008 diverse vrijwilligersfuncties voor Schaatsvereniging Utrecht.