Brandbrief brengt herontwikkeling Kwinkelier op gang

Algemeen Algemeen

Op 11 april jl. hebben voorzitter Jan van Triest (Albert Heijn) en penningmeester Bas Thoomes (HEMA) van de Huurders Belangen Vereniging een brandbrief gestuurd aan de gemeente De Bilt en de eigenaar van De Kwinkelier. Daarin is een ultimatum gesteld om te komen tot een oplossing waarmee de gemeentekavel verkocht wordt en de renovatie van de Kwinkelier van start kan gaan.

'Als bestuursleden kunnen wij niet anders stellen dan dat de relatie tussen de gemeente en eigenaar/ontwikkelaar doorspekt is van wantrouwen en achterdocht en dat het beide partijen ontbreekt aan visie. Daarnaast is er onvoldoende tot geen oog voor de situatie van de ondernemers, de verslechterde omstandigheden in de afgelopen jaren en vooruitzicht op snelle verbetering. Ondanks dat er al ruim anderhalf jaar wordt gesproken dat de gemeentekavel verkocht wordt, gebeurt er helemaal niets en lijken partijen eerder verder van elkaar komen te staan dan nader'.

Teneinde een kentering te forceren zag het bestuur geen andere optie dan beide partijen een ultimatum te stellen. Aan dit ultimatum is uiteindelijk geen gehoor gegeven waarna de bestuursleden - zoals aangekondigd - hun functie vacant hebben gesteld.

De interventies van het bestuur om partijen nader tot elkaar te brengen en te bewegen tot snellere besluitvorming lijkt desalniettemin toch zijn vruchten af te werpen. De intentieverklaring van het College om de gemeentekavel alsnog te verkopen aan de eigenaar van de Kwinkelier en het persbericht zien de bestuursleden als een voorzichtige toenadering en belangrijke stap in het renovatieproces.

'In het belang van de ondernemers en de inwoners van Bilthoven hopen we oprecht dat beide partijen nu de urgentie inzien dat een toekomstgerichte Kwinkelier alleen van de grond komt middels een constructieve samenwerking waarin vertrouwen, visie, daadkracht en communicatie de peilers zijn. Ook de gemeenteraad kan hier een actieve rol in spelen door de voortgang te monitoren en te bewaken'.  

Tijdens de eerstvolgende ALV zullen de leden stemmen over de toekomst van de Huurders Belangen Vereniging en een standpunt innemen over de herontwikkelingsplannen.