Marcel Coufreur (l) en Jing-Cia Liu (r) willen graag anoniem over straat.
Marcel Coufreur (l) en Jing-Cia Liu (r) willen graag anoniem over straat.

Big Brother is watching you

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Facebook, Twitter, Instagram, camera's op straat, vadertje staat en vele grote bedrijven weten alles over ons, burgers. Anonimiteit is er praktisch niet meer bij. Vijf studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is dit een doorn in het oog en komen met maatregelen om gewoon weer lekker anoniem over straat te kunnen gaan.

Vijf studenten aan de HKU in Utrecht maken zich al jaren zorgen om het steeds verdergaande cameratoezicht in Nederland. 'Op bijna iedere straathoek, in winkels en in parken worden 'nietsvermoedende' burgers gevolgd door Big Brother. 'En dat is nu precies wat wij zo eng vinden, in deze tijd. Nergens kun je meer jezelf zijn of gewoon lekker anoniem over straat dwalen. Alles weten 'ze' van je', vertelt Westbroeker Marcel Coufreur, student aan de HKU. Hij vervolgt: 'Laatst ben ik met een aantal studenten naar Milaan geweest, maar privé over straat lopen was er niet bij. Overal hingen camera's. Ter bescherming van de burger, noemen zij dat'.

Pinnen
Natuurlijk wordt de burger niet alleen gevolgd door middel van camera's. Bij betaling van producten in de winkel wordt gepind, zodat plaats en zelfs tijdstip achterhaald kan worden, en via wifi kan ook veel worden nagegaan. Studente Jing-cia Liu vult aan: 'En of dat al niet erg genoeg is, men volgt je ook via cookies op internet. Of je nu iets liked op Facebook of een bedrijf volgt via Instagram, alles wordt vastgelegd. Facebook verkoopt hun gegevens weer door aan allerlei bedrijven, zodat jij weer reclame krijgt in je mailbox of via andere social media. Heel irritant! En in de toekomst wordt het waarschijnlijk nog erger'.

Oplossing
De studenten hebben in het kader van hun project Anonymous aan de Hogeschool vijf oplossingen bedacht om toch anoniem over straat te kunnen gaan. Eén van die producten is het 'privacymasker', in de vorm van een lens. Je wordt onvindbaar voor gezichtsherkenning. Iets soortgelijks is de 'dazzle coat', deze methode stamt reeds uit de eerste wereldoorlog, waarbij deze het volle zicht verbergt. Een andere mogelijkheid is een face projector op je hoofd te zetten: een beamer die een ander gezicht op jouw eigen gezicht projecteert. Onder andere via wifi toont een mobiel altijd aan waar de eigenaar zich bevindt. Ook hier hebben de studenten een eenvoudige oplossing voor gevonden: stop alle digitale apparaten in je Faraday-rugzak en je bent onvindbaar, laat Liu weten. Coufreur vult aan: 'Burgers worden ook regelmatig lastig gevallen door drones. Lig je lekker in je tuin te zonnen, komt zo'n ding boven je hangen. Ook daar hebben wij iets op gevonden, namelijk het 'anti-drone canon'. Het apparaat schiet een net over de drone, zodat deze wordt neergehaald. Werkt heel effectief'.

Tentoonstelling
In de tentoonstellingsruimte van de Academy Gallery in Utrecht wordt deze privacy kwestie aan de orde gesteld. Hier richt Anonymous zich op deze online en offline privacy en zoekt naar nieuwe manieren om de burger te beschermen tegen manipulatie. De opening van de tentoonstelling was op 21 april, om 17.00 uur. De tentoonstelling zelf is van 22 april 2017 t/m 13 mei 2017, van woensdag t/m zaterdag, tussen 13.00-18.00 uur, (Koningsdag gesloten). Adres: Minrebroederstraat 16, Utrecht