Bewoners aan het werk in de Moestuin De Raasdonders aan de Zephyrusweg in De Bilt.
Bewoners aan het werk in de Moestuin De Raasdonders aan de Zephyrusweg in De Bilt.

Buurt tovert poepveldje om tot gezamenlijke moestuin

Algemeen Natuur & Milieu

'Hallo Buur' is een initiatief van het Platform Respectvol samenleven. Samenleven en zorgen voor elkaar begint met contact. 'Hallo Buur' bespreekt in deze tweewekelijkse column telkens een inspirerend buurtinitiatief in De Bilt. Deze week: Moestuin De Raasdonders.

Het grasveldje voor hun deur was de bewoners van de wijk La Plata al lang een doorn in het oog. Kinderen konden er niet spelen vanwege de grote hoeveelheid hondenpoep en het stonk bovendien. Toen drie buurvrouwen in 2015 hoorden dat de gemeente een Groenadoptieplan had, grepen ze hun kans. Ze wilden het poepveldje met de buurt adopteren en er een gezamenlijke moestuin van maken. Samen je eigen voedsel verbouwen als buurt: dat leek hen wel wat!

Levendig straatbeeld
Ze dienden het plan in bij de gemeente. Die was meteen enthousiast over deze, in hun ogen, zinvolle invulling van gemeentelijk groen. Daarnaast geeft het een levendig straatbeeld en is een moestuin educatief voor groot en klein. De gemeente leverde daarom ter ondersteuning materialen voor de afscheiding, de buurtbewoners zorgden voor de bomen en planten.

Kinderen
Tien gezinnen sloten zich aan en de buurt ging aan de slag. Het was -en is- flink aanpoten, want een moestuin aanleggen en onderhouden is niet niks. Maar wat een plezier hebben ze er van! En ineens gaan kinderen groente lekker vinden.

Praatje
Het heeft de buurt echt veel hechter gemaakt, vertelt initiatiefneemster Martine Kreuger. "En wat zo mooi is: de moestuin is ook een aanleiding voor voorbijgangers om een praatje te maken. Mensen reageren er echt heel positief op". Ze kan het iedereen aanraden die ook zo'n zieltogend poepveldje in zijn buurt heeft. En u kunt mooi bij de Raasdonders de kunst komen afkijken!

Bloeit er in uw buurt ook iets moois? Neem contact op met info@hallobuur.nl

!