Logo vierklank.nl
Algemeen

Poliobesmetting in Bilthoven

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de toedracht van de poliobesmetting afgelopen week bij het vaccinproducent Bilthoven Biologicals. Dat vindt gemeenteraadslid Peter Schlamilch van Forza De Bilt.

Een werknemer van het bedrijf raakte tijdens werkzaamheden per ongeluk besmet met het poliovirus. Omdat hij was ingeënt kan hij zelf geen polio krijgen, maar hij kan het wel overdragen. Daarom is de man in isolatie gegaan.

Het RIVM verklaarde dat door de getroffen maatregelen de kans op verdere besmetting nihil is. Het bedrijf zelf liet weten dat er op geen enkel moment gevaar is geweest dat het virus naar buiten zou komen in de directe omgeving. 'Zo'n virus kan niet ontsnappen uit het gebouw', merkte een woordvoerder op. Schlamilch is er echter niet gerust op. 'Hoewel het besmettingsrisico voor de bevolking laag is volgens het bedrijf, kunnen de gevolgen bij besmetting uiteraard ingrijpend zijn', zegt hij. 'Burgemeester Sjoerd Potters heeft adequaat gehandeld door de gemeenteraad snel in te lichten, maar er blijven veel vragen', zegt Peter Schlamilch. 'Om elke vorm van ongerustheid weg te nemen willen we volledige openheid van zaken van Bilthoven Biologicals'. Schlamilch gaat het College vragen om aan te dringen op onafhankelijk onderzoek naar de exacte toedracht van het incident en gaat ook om een uitgebreid feitenrelaas vragen, zodat nagegaan kan worden of alle protocollen goed zijn opgevolgd.

Lees ook

Meer berichten