Paul Volkers was een van de grondleggers van Voordaan.
Paul Volkers was een van de grondleggers van Voordaan.

Grondlegger hockeyclub Voordaan overleden

Algemeen Sport

door Rob Klaassen

Vrijdag 14 april is oud-Groenekanner en erelid van hockeyclub Voordaan Paul Volkers op 94 jarige leeftijd overleden. Paul Volkers is in de periode 1954 -1979 gedurende een groot aantal jaren roulerend voorzitter van Voordaan geweest. In 1966 werd hij 'lid van verdienste' en in 1975 benoemd tot erelid.

Volgens Rob Brouwer: 'Mijn ouders waren hechte vrienden van Paul en zijn vrouw Nel' en 'ik ben echt min of meer op Voordaan geboren'. Paul heeft een ongelooflijke invloed gehad op de ontwikkeling van Voordaan.Voordaan is in 1935 opgericht. Paul werd al voor de Tweede Wereldoorlog lid. Er werd nog wel gedurende de oorlog gespeeld. Maar het werd wel steeds minder. Leden werden afgevoerd naar Duitsland, moesten onderduiken en vooral hadden mensen zoveel zorgen om hun hoofd boven water te houden dat er geleidelijk niets meer van hockeyen kwam. Na de oorlog hadden we nog steeds twee velden. Maar voordat je toen kon hockeyen, moesten de spelers wel eerst de schapendrollen van de velden scheppen voordat er kon worden gespeeld. In die tijd gaf Pauls vrouw Nel hockey-les aan de jeugd'.

Betekenis
Volgens Rob Brouwer is de betekenis van Paul Volkers voor Voordaan enorm groot geweest. Onder zijn bezielende leiding is de club uitgegroeid van een klein lokaal clubje, dat hoofdzakelijk bestond uit mensen uit Tuindorp - dat toen nog onder de gemeente Maartensdijk viel - tot een landelijk bekende vereniging. Het waren in de jaren '60 vooral de dames die landelijke bekendheid verwierven. 'Paul was voor alles een innemend mens en was vooral wat we tegenwoordig een groot netwerker zouden noemen. Onder zijn leiding werd het aantal velden uitgebreid van twee naar vier. De velden voldeden niet aan minimum maten van de hockeybond. Dit werd gelukkig door de bond oogluikend toegestaan. Ook nam hij in 1963 het initiatief voor de bouw van een nieuw clubhuis. Met veel zelfwerkzaamheid door de leden kon dat al in 1964 worden geopend'.

Sfeer
'Hoe fantastisch dit alles ook is, Paul zal vooral worden herinnerd als de man die altijd pal stond voor de sfeer ofwel de cultuur van Voordaan. Die speciale sfeer die maakt dat Voordaan Voordaan is. Je hoort het ook van veel leden en oud-leden: de club voelt als een grote familie. Het is er knus en gezellig. Toen wij in 2008 het nieuwe clubhuis gingen bouwen was de algemene wens van de leden om de open haard er voor alles in te houden, zodat die speciale sfeer behouden zou blijven. Daarom ook betalen we onze eerste elftal spelers niet. Leden zijn leden en er mag geen gat vallen tussen die topelftallen en de rest van de vereniging. Het was Paul die dit altijd en bij elke gelegenheid uitdroeg. Hij was er vrijwel altijd, tot het laatst aan toe. Wij zien het dan ook als onze grote opdracht om dit gedachtengoed voor nu en voor de toekomst in zijn geest te behouden'.

Paul Volkers zal woensdag 19 april vanaf 16.00 uur worden herdacht in een bijeenkomst in het clubhuis van hockeyclub Voordaan'.