De lintendans, gevolgd door 'onder de bogen', een jaarlijkse traditie op de WP bij de overgang naar een volgende groep
De lintendans, gevolgd door 'onder de bogen', een jaarlijkse traditie op de WP bij de overgang naar een volgende groep

Spannende tijd voor leerlingen groep acht

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Voor veel leerlingen en hun ouders was donderdag 6 april een spannende dag. Zenuwachtig schuifelend in de schoolbanken wachtten de kinderen op het verlossende antwoord: kunnen zij het volgende schooljaar naar de middelbare school van hun eerste keuze, of niet? Soms pas later in de middag, kwam dan het anwoord: ingeloot of uitgeloot.

Donderdag 6 april was een hektische dag op de scholen binnen de gemeente De Bilt. Het was immers de dag dat veel leerlingen van groep acht hoorden of zij het volgende schooljaar welkom zijn op de school van hun eerste keuze. Ondanks dat Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven altijd erg populair is bij ouders en leerlingen van groep acht, konden zij alle inschrijvingen inloten. 'Voor het komend schooljaar konden wij iedereen tevreden stellen. Wij hebben 200 leerlingen ingeschreven en hebben nu nog 10 plaatsen beschikbaar, inclusief een paar plaatsen voor zittenblijvers. De tweede ronde is nu bezig om elders uitgelote leerlingen ook nog binnen te halen', vertelt rector Dick Frantzen. Uitgelote leerlingen, ook uit andere gemeenten (Zeist, Soest, Doorn, Wijk bij Duurstede), kunnen tijdens de tweede ronde eventueel nog geplaatst worden bij HNL. Frantzen: 'Voor deze tweede ronde hebben wij nog plaats in de HAVO-/VWO klassen en het Gymnasium.'. Maandag en dinsdag om 16.00 uur gaf HNL nog een extra rondleiding voor leerlingen en hun ouders/ verzorgers.

Onder de bogen
Ook De Werkplaats (WP) kijkt terug op een geslaagde loting, waarbij het gros van de leerlingen kon worden toegelaten tot de school van hun eerste keuze. Rector Jeroen Croes: 'Voor het komend schooljaar hebben wij 247 leerlingen aangenomen op onze school. Zij worden geplaatst in de onderbouwteams. Wij hebben drie soorten brugklassen VMBO/HAVO, HAVO/VWO en Gymnasium'. In de media wordt veel aandacht geschonken aan de blijdschap bij leerlingen als zij zijn ingeloot voor de school van hun eerste keuze. Toch heeft deze medaille ook een keerzijde. 'Wij moeten ook aandacht schenken aan die leerlingen, die niet zijn geplaatst bij de school van hun eerste keuze. Ik kan mij voorstellen dat zij teleurgesteld zijn nu zij worden geplaatst op de school van hun tweede of misschien zelfs derde keuze. Ik wil hen één ding meegeven: vergeet niet dat er meer scholen in de regio te vinden zijn waar het goed toeven is en waar je een fijne schooltijd tegemoet kunt gaan', vertelt Croes. De groep achters op WP gaan in de laatste week van het schooljaar 'onder de bogen' door. De toegelaten leerlingen worden, nadat zij de 'Lintendans' hebben uitgevoerd, opgehaald door de rector van het Voortgezet Onderwijs.

Aeres MAVO
De Oranje Nassau School (ONS) in Bilthoven plaatste 40 leerlingen in de eerste ronde. 'Leerlingen die niet zijn geplaatst bij de school van hun eerste keuze hebben nog een goede kans op plaatsing op onze school, mits zij een VMBO-tl advies hebben. Wij kunnen maximaal 70 leerlingen plaatsen, dus wij hebben nog ruimte voor 30 leerlingen', vertelt Jannie Rijks, directeur ONS. Zij vervolgt: Het valt ons op dat veel leerlingen uit Utrecht belangstelling hebben voor plaatsing, meer dan uit de gemeenten De Bilt of Zeist. Opvallend is ook dat in De Bilt of Zeist meer leerlingen een HAVO/VWO-advies krijgen dan landelijk het geval is'. Vanaf augustus 2017 gaat ONS verder onder een nieuwe naam: Aeres MAVO Bilthoven.

POVO
Natuurlijk was de spanning te snijden onder leerlingen van groep 8, op de Julianaschool in Bilthoven. Worden zij ingeloot? Of misschien niet? Gelukkig kregen de meesten goed nieuws te horen. 'Helaas is niet iedereen toegelaten tot zijn of haar eerste keuze. Wij hopen hen alsnog te plaatsen op een school van hun tweede keuze. Gelukkig hebben de scholen veel steun van POVO, een overkoepelend orgaan van het voortgezet onderwijs. Daar zijn wij als school zeer tevreden over', vertelt Ella Prins, directeur van de Julianaschool. De overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Uitgangspunt van POVO is dat iedereen terecht komt op een plek die aansluit bij zijn of haar mogelijkheden en ondersteuning krijgt als dat nodig is.

Scholen in de gemeente De Bilt met nog beschikbare plaatsen (op vrijdag 7 april):

· Groenhorst Maartensdijk: VMBO-B, VMBO-K, VMBO-TL

· Oranje Nassau School Bilthoven: VMBO-TL

· Het Nieuwe Lyceum Bilthoven: Havo/ VWO, Gymnasium

Vrijdag 12 april horen de in de eerste ronde uitgelote leerlingen of zij zijn ingeloot bij de school van hun tweede keuze.