Geluidshinder A27

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

In de Vierklank van 29 maart stond een artikel met de titel 'Geluidshinder A27 bij Maartensdijk aanpakken' waarin Peter Schlamilch van Forza De Bilt aankondigt zich hard te gaan maken voor een verlengd geluidsscherm aan de oostkant van de A27 ter hoogte van Maartensdijk.

De inmiddels opgeheven Stichting Stop Geluidshinder Maartensdijk (SSGM) heeft jarenlang gepleit voor betere geluidsmaatregelen langs de A27. Daarin waren we voor een deel succesvol, maar met name ter hoogte van Maartensdijk blijft de situatie na de verbreding ongeveer hetzelfde zoals die nu is. We hebben nog 600.000 euro bij gemeente en provincie weten lost te peuteren voor extra maatregelen, bovenop wat Rijkswaterstaat al doet en dat geld is ten goede gekomen aan Hollandsche Rading en Groenekan.

De reden dat Maartensdijk geen extra maatregelen kreeg was volgens de milieudienst Zuid Oost Utrecht, dat die hier minder effectief zouden zijn, maar ongetwijfeld heeft ook meegespeeld, dat inwoners van Hollandsche Rading en Groenekan zich actiever hebben ingezet. Wij gunnen natuurlijk die beide kernen hun geluidsbescherming, maar het feit dat Maartensdijk geen actieve dorpsraad heeft wreekt zich hier wel. En laten we eerlijk zijn: Maartensdijk is wel de kern met de meeste inwoners langs de A27 ook al wonen die er misschien iets verder vanaf.

De politieke partijen binnen de gemeente hebben zich nooit actief ingezet voor de belangen van Maartensdijk op dit gebied en daarom juich ik het zeer toe dat Forza De Bilt toch nog wat gaat proberen voor ons Maartensdijkers. Ik hoop dat het nog niet te laat is.

Hein Banken, oud-secretaris SSGM