Over haar ervaringen is nu een boek geschreven, waarin haar gedichten, teksten en schilderijen zijn opgenomen.
Over haar ervaringen is nu een boek geschreven, waarin haar gedichten, teksten en schilderijen zijn opgenomen. Foto: Bea Blauwendraad

Iris van Haaren: Een glimp van een andere werkelijkheid

Algemeen Kunst & Cultuur

'Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen', zei de grote filosoof Ludwig Wittgenstein aan het begin van deze eeuw. Hij bedoelde dat er niet-beschrijfbare verschijnselen bestaan waar echter het leven in essentie wel om draait, zoals poëzie, religie, muziek en kunst.

De Bilthovense kunstenares Iris van Haaren legde afgelopen zondag in een volgepakt Lichtruim uit dat zij dat anders ziet: 'Over grote en verheven dingen moet men niet zwijgen, maar groot en verheven spreken', zegt ze met Eckhart von Hochheim, de middeleeuwse theoloog, en gelijk heeft ze!

De woorden van Eckhart gaven haar de moed om te spreken, te schrijven en te schilderen over haar mystieke ervaringen die ze rond haar twaalfde voor het eerst beleefde. In een prachtig vormgegeven en indringend filmportret van filmmaker/componist Stijn van der Loo vertelt de mystica over haar ervaringen met de 'andere wereld, waar alle tegenstellingen wegvallen en die een blik op een wakkere wereld geven, waarin mensen zijn ontwaakt uit hun lethargische staat en die ook in bijvoorbeeld bijna-doodervaringen tot uitdrukking komen'. Op 18 april a.s. wordt deze documentaire nogmaals vertoond in Het Lichtruim.      (Peter Schlamilch)