Afbeelding

Superbrein in Bilthovense Boekhandel

Algemeen Algemeen

De Biltse neurobiologe Niki Korteweg, tevens wetenschapsjournalist voor NRC, koos haar eigen burn out als inspiratiebron voor een onderzoek naar de mogelijkheden om het vermoeide brein weer te stimuleren. De presentatie van haar boek 'Een beter brein' vond afgelopen vrijdag plaats in Ike Bekking's boekwinkel aan de Julianalaan in Bilthoven

Ze probeerde ooit een pilletje Ritalin en dacht daarmee de wereld aan te kunnen, maar experimenteerde ook met het toedienen van elektromagnetische golven aan haar brein, een van de vele futuristische technieken die momenteel in laboratoria overal ter wereld worden onderzocht om het superbrein van de toekomst te ontwikkelen.

Fascinerende ontwikkelingen die tegelijkertijd doen denken aan het aloude woord van Prediker: 'Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart'. De vraag namelijk of wij als mensheid een toekomst willen waarin de welgestelden over cyberbreinen zullen beschikken, rechtstreeks verbonden met minicomputers, maar dus vatbaar voor hackers en manipulatie, bleef helaas vrijwel onaangeroerd, maar wordt wel uitgebreid behandeld in het boek. Ons huidige brein heeft ons Bach, Michelangelo en Shakespeare gebracht en de vraag doemt op: wat moet er eigenlijk nog aan verbeterd worden?

(Peter Schlamilch)