V.l.n.r. Klaas Wilting, Marijke van de Vrugt, Ike Bekking, burgemeester Bas Verkerk en Anne Doedens.
V.l.n.r. Klaas Wilting, Marijke van de Vrugt, Ike Bekking, burgemeester Bas Verkerk en Anne Doedens.

Verjaarde zaken als afsluiting van de Boekenweek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op de laatste middag van de week, op boekenzondag 2 april zaten Marijke van de Vrugt en Anne Doedens bij de Bilthovense Boekhandel bij Ike aan tafel om te spreken over hun nieuwe boek 'Moord en Doodslag;16 verjaarde zaken'. Aan burgemeester Bas Verkerk en oud-politievoorlichter Klaas Wilting werden de eerste exemplaren van het werk uitgereikt.

De beide schrijvers hadden die ochtend al warm kunnen lopen bij het geschiedenis radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) van de VPRO op Nederland 1. OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over de historie, columns en historische documentaires en is wekelijks op zondagochtend te beluisteren tussen 10.00 en 12.00 uur. De uitspraken die Marijke van de Vrugt daar deed over de eventuele moord op Bonifatius waren voor Radio Friesland aanleiding de beide schrijvers uit te nodigen voor een radio-interview in de vroegte (07.00u) van de aansluitende maandagochtend.

Bonifatius
Marijke van de Vrugt behandelde ook die middag voor het geïnteresseerde publiek de moord op Bonifatius bij Dokkum. Bonifatius: Een merkwaardig geval. Een prediker met een legertje, overvaller van een Fries dorp. De gedode agressor wordt vervolgens heilig verklaard. De discussie ging over de vraag of je moet spreken over moord of dat iemand daar is gesneuveld? Daarna sprak zij over Willem van Oranje, wiens aanvaller door de bewaking heen kwam. Heeft hij nog gesproken na de aanslag of niet, heeft hij nog gezegd: 'Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk'?

Farao
Anne Doedens sprak daarna over farao Ramses III. Hoe kwam hij aan zijn eind? Het onderzoek naar diens moord vond meer dan 3000 jaar na de moord plaats en geschiedde met moderne middelen: DNA-onderzoek en scans. De mummie van de moordenaar was er ook nog en hij was verrassend verwant. Daarna kwam de moord op de Russische tsaar Alexander II in 1881 aan bod. Anne Doedens vertelde over de zeven mislukte aanslagen, die er waren voordat nummer 8 slaagde. In een tijd waarin terreur evenals vandaag een wijdverbreide zaak was.