Burgemeester Bas Verkerk aan het einde van zijn laatste Biltse raadsvergadering.
Burgemeester Bas Verkerk aan het einde van zijn laatste Biltse raadsvergadering.

Uit de gemeenteraad van 30 maart

Algemeen Algemeen

Door Guus Geebel

Bestemmingsplan A27
Het bestemmingsplan A27 wordt aangenomen. In een stemverklaring zegt Werner de Groot dat het CDA in september 2014 een motie indiende waarin gevraagd wordt het voor de verbreding gekapte groen te compenseren. Hij wijst het college erop dat hij van de aannemerscombinatie hoorde dat dit niet volledig gaat gebeuren, wat niet strookt met de aangenomen motie. Peter Schlamich vraagt het college in een motie contact op te nemen met Rijkswaterstaat en de provincie om te bezien of een geluidsscherm om de geluidshinder van de A27 in Maartensdijk te beperken, financieel haalbaar is. Hij heeft van Rijkswaterstaat gehoord dat zo'n scherm 300.000 euro kost. Nico Jansen (CU) geeft aan dat in de loop van de jaren met resultaat inspanningen zijn verricht voor geluidswerende maatregelen en dat dit een gelopen race is. Bovendien stelt hij dat de kosten veel hoger zijn. Johan Slootweg (SGP) noemt het een motie voor de bühne. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen schetst de procedure die heeft plaatsgevonden en stelt dat de keuzes in juni 2014 na zorgvuldige afweging gemaakt zijn. Hij noemt het inbrengen van de motie strijdig met de gevolgde procedure. De motie krijgt alleen steun van de indiener.

Maatschappelijke ondersteuning
De raad stemt in met de 'Verordening tot tweede wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning De Bilt 2015'. De SP stemt tegen. Twee amendementen van Erik van Esterik (PvdA) en een van Bertus Voortman (D66) worden aangenomen. Het beoogd effect is om inwoners in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren en deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten en om alle Wmo-cliënten met een lager inkomen binnen het bereik van het gemeentelijk armoedebeleid te brengen.

Bouwen H.F. Wittecentrum
In een motie ingediend door D66, SGP, CDA, Beter De Bilt en Bilts Belang wordt gevraagd om de omgevingsvisie van het terrein rond het H.F. Wittecentrum in ontwikkeling te nemen. Verder om het bestemmingsplan binnen een jaar vast te stellen zodat in 2018 met de bouw van sociale woningen gestart kan worden. Hanneke de Zwart (D66) stelt dat het bouwen van woningen op die plek gemakkelijker is omdat de grond al van de gemeente is. Omwonenden gaven bij de discussie over tijdelijke woningen aan de voorkeur te hebben voor permanente woningen. Werner de Groot wil nu snel sociale woningen bouwen. Wachten is voor het CDA geen optie meer is. Een motie die hij bij deze motie wilde indienen om ook de renovatie van de sporthal erbij te betrekken wordt ingetrokken. Han IJssennagger denkt dat dit een vertraging bij de bouw van sociale huurwoningen zou gaan betekenen. Anne de Boer (GroenLinks) heeft moeite met de vraag in de motie om andere corporaties in overweging te nemen. Menno Boer (SP) wil graag eerst de omgevingsvisie van het gebied zien en wil daarom de motie niet steunen. Krischan Hagedoorn (PvdA) omarmt de motie maar noemt dit slechts een begin. Kees Lelivelt (VVD) wil het evenals de SP in samenhang bekijken. Han IJssennagger noemt het schande dat de komst van statushouders de discussie over sociale woningen pas op gang bracht. Nico Jansen (CU) pleit voor zuinige woningen. Johan Slootweg (SGP) streeft naar een maximaal haalbaar aantal sociale woningen. Hij wil vooruitlopend op een startnotitie een slag maken. Wethouder Hans Mieras zegt dat het de voorkeur van het college heeft om eerst een omgevingsvisie te maken van de hele kern en dan invulling te geven aan dit gebied. Hij wil trouwhartig uitvoeren wat de raad vraagt, maar stelt dat omwonenden worden overvallen. De wethouder wil terughoudend omgaan met het in overweging nemen van andere corporaties. De motie wordt aangenomen. Tegen stemden VVD, GroenLinks en de SP.

Aanvullend woonbeleid
Johan Slootweg (SGP) vraagt het college in een motie om in het derde kwartaal 2017 verschillende uitvoeringsmogelijkheden van het Aanvullend Woonbeleid aan de gemeenteraad voor te leggen en daarin de specifieke mogelijkheden om te voorzien in huisvesting van starters, statushouders en spoedzoekers in De Bilt op te nemen. De motie wordt unaniem aangenomen.

Schapenweide
Fractie Schlamilch dient een motie in met het verzoek de Schapenweide snel te bebouwen. De meeste raadsfracties gaven aan de motie niet te steunen. Ze noemen die overbodig omdat er in het tweede kwartaal naar aanleiding van een eerdere motie van SP en PvdA een visie op de Schapenwei is toegezegd. Wethouder Mieras ontraadt de motie die met alleen steun van Peter Schlamilch en Han IJssennagger wordt verworpen.

Stijging OZB teruggeven
Fractie Schlamilch vraagt in een motie er bij de komende begroting naar te streven de OZB in 2018 te verlagen, zodat de grote verhoging van 2017 grotendeels teniet wordt gedaan, en de voordelen van de lage marktrenten naar de burger terugvloeien. Wethouder Hans Mieras stelt dat het verzoek is gebaseerd op een denkfout omdat die stijging bij de begrotingsbehandeling al is gecompenseerd. De motie wordt ingetrokken.

Laatste vergadering
Aan het eind van de vergadering sprak burgemeester Bas Verkerk de raad toe. 'Dit was mijn laatste raadsvergadering in deze mooie gemeente De Bilt.' Hij dankt de raad voor het vertrouwen. 'Ik ben u daar heel erkentelijk voor en ik heb met veel plezier genoten van de dingen die je hier kunt doen als bestuurder. Het is een prachtige gemeente, eigenlijk Nederland in het klein. Je hebt stedelijk gebied, de boeren, de koeien en de weiden, maar ook een prachtig natuurgebied. Als je dit mag besturen, dan ben je allround.' Tegen de raadsleden, wethouders en ambtenaren zegt hij: 'Als je De Bilt kan, kan je alles.' Hij wilde graag een middelgrote gemeente leren kennen en is erg onder de indruk. Verkerk dankt nogmaals iedereen en zegt beschikbaar te zijn voor gevraagd en ongevraagd advies.