Afbeelding

Vragen uit de raad van 30 maart

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Cultuurfederatie
Fractie Schlamilch vraagt de wethouder waarom hij het rapport over de Biltse Cultuurfederatie van december pas in maart met de raad heeft gedeeld, terwijl afgesproken was dat hij de raad actief zou informeren in de commissie Burger en Bestuur en niet via het mededelingenblad. Hij wil verder weten waarom de wethouder in die tijd de conclusies uit het rapport al heeft onderschreven en toezeggingen heeft gedaan zonder de raad te informeren. Verder waarom er geen verslag gemaakt is van de laatste bijeenkomst van de Biltse Cultuurfederatie. Wethouder Mieras antwoordt dat op verzoek van de raad onderzoek is gedaan naar het draagvlak voor een cultuurfederatie. Daarover is de raad tot driemaal toe geïnformeerd. Hij constateert dat Schlamilch zelf het onderwerp niet heeft geagendeerd in de commissie Burger en Bestuur, de mededelingen kennelijk niet heeft gelezen, niet aanwezig was op de avond die voor het culturele veld was georganiseerd, maar wel alle lokale kranten heeft benaderd met de claim als zou de wethouder de raad onvoldoende hebben geïnformeerd. Een geëmotioneerde wethouder Mieras noemt het van een bedenkelijk politiek niveau.

Omgevingsvergunning
Nico Jansen (CU) stelt vragen over de omgevingsvergunning voor Korssesteeg 3 in Westbroek. De boer die daar woont wil biologisch gaan werken en een stal bouwen. Hij is eindeloos aan het lijntje gehouden bij de gemeente. Jansen vraagt waarom hem niet bij het begin gezegd is wat er nodig is en waarom het niet binnen acht weken kon, zodat hij zijn bedrijf voort kon zetten. Wethouder Mieras antwoordt dat er een capaciteitsprobleem is en dat gekeken wordt hoe een aanvraag vroeger in het traject compleet te krijgen is.

Kerktoren
Johan Slootweg (SGP) constateert dat er nogal wat achterstallig onderhoud is bij de toren van het kerkgebouw aan de Dorpsweg in Maartensdijk. De hervormde kerk is in gebruik van de Hersteld Hervormde Kerk Maartensdijk; de toren is eigendom van de gemeente. Hij vraagt waarom het zo lang duurt voor er iets aan gedaan wordt. Wethouder Mieras zegt dat het beheer van de gemeentelijke gebouwen is verwaarloosd. 'Budgetten zijn wegbezuinigd en we zitten nu op het diepste punt van het dal, omdat de mensen die we daarvoor hadden zijn vertrokken. We zijn bezig nieuwe mensen te werven en budget op te bouwen.' De wethouder kan niet beloven dat het op korte termijn opgelost kan worden.