Postduivenhouder Ton den Braber met zijn geredde duif.
Postduivenhouder Ton den Braber met zijn geredde duif.

Jachthond redt duif van roofvogel

Algemeen Dieren

door Walter Eijndhoven

Zondag 19 maart keek een duivenhouder uit Groenekan met veel plezier naar één van zijn overvliegende postduiven. Het hok stond open om de vogel veilig naar binnen te loodsen, maar opeens maakte zijn duif een doorstart. In paniek ging de vogel weer de lucht in, met een roofvogel in zijn kielzog.

'Toen ik over de schutting keek, zag ik nog net dat de roofvogel een duikvlucht maakte, bovenop mijn duif. Einde oefening, dacht ik nog', vertelt Ton den Braber, duivenhouder uit Groenekan. Den Braber baalde natuurlijk als een stekker toen hij zag dat zijn duif het slachtoffer werd van een roofvogel .Deze duiven zijn speciaal getraind om zo snel mogelijk grote afstanden af te leggen, vanuit België, Duitsland of zelfs vanuit Barcelona. Den Braber vertelt verder: 'Een half uurtje later belde een buurtgenote mij dat haar jachthond een duif in zijn bek had, levend en wel. Het bleek een duif van mij te zijn. Waarschijnlijk had haar hond de roofvogel verjaagd en nam hij de gewonde duif mee, in zijn bek'. Den Braber was natuurlijk hartstikke blij dat zijn postduif nog leefde en haalde hem op bij zijn buurtgenote. Daar aangekomen bleek de duif kleddernat te zijn. Met de vogel in zijn bek trotseerde de hond diverse sloten, om uiteindelijk veilig thuis aan te komen. Samen bekeken zij de duif op mogelijke verwondingen. Het arme dier toonde beschadigingen aan zijn vleugel en op zijn buik en rug. Den Braber: 'Gelukkig kon ik de verwondingen zelf hechten, zonder verdoving. Een duif laat namelijk nooit merken of het pijn doet'.

Nu, dik anderhalve week later is het slachtoffer alweer redelijk hersteld van zijn verwondingen en zijn hachelijke avontuur. Vol belangstelling kijkt de vogel vanuit zijn veilige hok naar zijn baasje. Den Braber: 'Geweldig dat mijn duif dit heeft overleefd. Als ie weer beter is, mag hij weer meedoen met wedstrijden'.