De beelden van Jits blijven waarschijnlijk toch in De Bilt.
De beelden van Jits blijven waarschijnlijk toch in De Bilt.

Erven Jits Bakker respecteren keuze

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

In een persbericht geven Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht aan besloten te hebben te onderzoeken of de beeldentuin van kunstenaar Jits Bakker gehandhaafd kan worden op landgoed Beerschoten in De Bilt.

Als terreineigenaar van Beerschoten verwelkomt het Utrechts Landschap dit besluit van harte: 'Al langer heeft Utrechts Landschap (HUL) aangegeven blijvende gastvrijheid te willen bieden aan de beeldentuin. Dit heeft Utrechts Landschap sinds ruim een jaar ook aangegeven aan zowel de provincie als aan de erven van Jits Bakker en met name zijn zoon, Tibo van de Zand'.

De provincie Utrecht is de eigenaar van de beelden van Jits Bakker. Zij heeft zich als zodanig de afgelopen tijd beraden over de kosten voor onderhoud en beveiliging van de beelden. De uitkomst is nu dat de provincie de beelden voor Utrecht wil behouden. De provincie heeft het Utrechts Landschap laten weten te willen overleggen hoe de beeldentuin kan worden ingepast in de aankomende herinrichting van het park. Vorig jaar heeft het Utrechts Landschap al aangegeven hiervoor reële kansen te zien. Het Utrechts Landschap draagt bij aan een oplossing vanuit hun kennis van landgoedbeheer en het gebied: 'Het aanbod om plek te blijven bieden aan de collectie van Jits Bakker staat overeind, evenals het enthousiasme waarmee onze vrijwilligers op Beerschoten de beeldentuin onder de aandacht van wandelaars brengen'.

Toonzetting
Tibo van de Zand reageert namens de erven van Jits Bakker: 'De juichende toonzetting overeenkomstig het persbericht van HUL, daarvan kunnen wij alleen maar hopen dat dit metterdaad bewaarheid wordt. Door de jaren heen hebben wij herhaaldelijk de hand uitgestoken richting HUL, maar de effecten waren evenzo vaak uitermate teleurstellend. Zo zijn er nog tal van overige zaken, die een oplossing behoeven en daarbij denken wij aan de moeizame gesprekken met HUL over de erfpacht en de staat van onderhoud aan de opstallen van het atelier en woonhuis van Jits Bakker aan de Holle Bilt, die eigendom zijn van de nalatenschap'. Naar de opvatting van de Stichting Jits Bakker Collectie bestaat er een onlosmakelijke inhoudelijke samenhang tussen enerzijds het beeldenpark op landgoed Beerschoten en anderzijds de beeldentuin met het legendarische atelier en woonhuis aan de Holle Bilt.

Gezamenlijkheid
In een brief aan gedeputeerde Mariette Pennarts onderschrijft Tibo de gezamenlijke rol en verantwoordelijkheid van de gemeente De Bilt, de erven en het Utrechts Landschap. Daarnaast wijst hij nog eens over de z.i. onvoldoende verwezenlijking van de overeengekomen en in de schenkingsovereenkomst genoemde nevendoelstellingen, zoals het regelmatig onder de aandacht brengen van de beelden aan een breed publiek en het aan kunstenaars kansen bieden zich te presenteren. Ook het wegwijs maken van scholieren uit de wijde regio en het verzorgen van groepsrondleidingen voor de meest geschakeerde gezelschappen onder deskundige leiding zijn onvoldoende gerealiseerd. Tibo: 'Deze laatst genoemde activiteiten vinden vanuit het atelier aan de Holle Bilt op relatief beperkte schaal wel plaats'.

Teleurstelling
Namens de erven spreekt Tibo in de brief over de teleurstelling, dat de locatie in Renkum (geboorteplaats Jits Bakker) is afgevallen. De erven respecteren die keus, maar roepen de bemiddelende hulp van de Gedeputeerde in om samen met het Utrechts Landschap te komen tot goede uitgangspunten t.a.v. het atelier en de herinrichting van het beeldenpark. Tibo: 'Aangezien het Utrechts Landschap het uitdragen van kunst niet tot haar kerntaken rekent dient er wel meer dan duidelijkheid te komen over de vraag wie ervoor gaat zorgen, dat de afspraken uit de schenkingsakte worden nagekomen? In onze ogen is het niet een voortzetting van de oude c.q. bestaande situatie, want er zijn na de overdracht aan de Provincie Utrecht geen programma-activiteiten ontplooid'.