De ondertekening van het convenant wordt door de belangstellenden aandachtig gevolgd.
De ondertekening van het convenant wordt door de belangstellenden aandachtig gevolgd.

Convenant Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

Algemeen Algemeen

Woensdag 15 maart heeft wethouder Rost van Tonningen het 'Regioconvenant Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen' ondertekend namens de gemeente De Bilt. In het convenant staan afspraken tussen 16 Utrechtse regiogemeenten (U16) over de herhuisvesting van mensen die gebruik maken van maatschappelijke opvang of beschermd wonen.

Door de afspraken in het convenant kunnen deze inwoners sneller zelfstandig wonen in één van de regiogemeenten en is er een soepele overdracht mogelijk naar het sociaal team. Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MO en BW) gaat over de begeleiding van inwoners die bijvoorbeeld dakloos zijn of niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische problemen. Jaarlijks doet een flink aantal inwoners van de regio een beroep op de voorzieningen voor MO en BW in de stad Utrecht. Het is de bedoeling dat deze mensen uiteindelijk weer terugkeren naar een zelfstandige woning in de gemeente van herkomst. In de praktijk stromen in de gemeente Utrecht echter meer mensen in dan uit. Het nieuwe convenant heeft als uitgangspunt dat de gemeente van waaruit men instroomt in de Utrechtse opvang, jaarlijks een gelijk aantal personen terug huisvest.

De gemeente De Bilt heeft de intentie om in 2017 vier cliënten te herhuisvesten. Op basis van het daadwerkelijk aantal personen dat vanuit De Bilt uitstroomt naar de opvang in Utrecht worden voor 2018 en 2019 nieuwe aantallen te herhuisvesten personen vastgesteld. Met de Woonstichting SSW, de lokale partner in sociale huisvesting, worden nadere afspraken gemaakt over de in dit verband benodigde woningen.