Logo vierklank.nl
Paul Rosenmöller, voorzitter VO-Raad, doet de aftrap.
Paul Rosenmöller, voorzitter VO-Raad, doet de aftrap.
Jeugd

Bijeenkomst maatschappelijke stage HNL

Eénmaal per schooljaar staat de maatschappelijke stage in de regio Zuid-Oost Utrecht centraal. Niet alleen om deze stage op te agenda te houden, maar ook om elkaar te inspireren. Op deze jaarlijkse bijeenkomst wisselen contactpersonen van de middelbare scholen, gemeenten, maatschappelijke organisaties en stagemakelaars met elkaar van gedachten.

door Walter Eijndhoven

Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad (Voortgezet Onderwijs) en voormalig fractieleider van Groen Links, steekt direct van wal: 'Ten opzichte van het buitenland is Nederland voorloper op het gebied van maatschappelijke stages. Ondanks enorme bezuinigingen staan deze stages nog altijd hoog op het lijstje binnen de Nederlandse politiek. Of dit nu een loopbaanoriëntatie betreft, of een kijkje bij een vervolgopleiding of meelopen in een bedrijf of maatschappelijke organisatie. Het is een goede balans tussen leren op school en leren buiten school'. Veel leerlingen hebben nog nooit een bedrijf van binnen gezien, dus zo'n stage is best handig voor leerlingen.

Workshops
Na de inleiding konden belangstellenden diverse workshops bezoeken uit De Bilt en Zeist. Astrid Kloosterziel en Angela de Koster van Mens De Bilt vertelden geïnteresseerden over een maatschappelijke stage bij Mens. 'Steeds meer jongeren vanaf 18 jaar geven zich op als 'maatje'. Zij vinden het hartstikke leuk om in contact te komen met onze cliënten. Leerlingen van HavoO 4 zijn meestal 15/16 jaar, dus wij zorgen dat aan één oudere twee leerlingen worden gekoppeld'. Mens De Bilt biedt voor de leerlingen diverse doelgroepen. Tijdens workshops en intervisiebijeenkomsten kunnen zij hun ervaringen delen.

On Stage
Ook in Zeist kunnen leerlingen meedoen met een maatschappelijke stage. Brigitte Schouten, projectleider On Stage vertelt: 'Dit jaar doen wij voor de tweede keer mee met de maatschappelijke stage. Ons project wil leerlingen van VMBO en HAVO/MBO graag leren samenwerken, uitdagen, ontwikkelen en inspireren. Samen moeten zij iets realiseren'. Het traject bestaat uit diverse projecten waaruit leerlingen een keuze kunnen maken, zoals: intekenen op een bepaalde taak, bijvoorbeeld social media bijhouden, de PR doen van een project. Daarnaast kunnen leerlingen ook kiezen om een heel project te begeleiden of een kijkje nemen achter de schermen van eventmanagement.

Debat
Na de workshops volgde nog een debat tussen leerlingen van Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven, Het Revius en Reviuswijk uit Doorn en De Breul uit Zeist, met als onderwerp: de subsidie vanuit de overheid voor de maatschappelijke stage moet zo spoedig mogelijk terugkeren. Voor- en tegenstanders van deze stelling debatteerden met elkaar, waarbij uiteindelijk de leerlingen van Het Nieuwe Lyceum de beste argumenten naar voren brachten. 'Alle leerlingen hadden goede argumenten, helder verwoord en lokten tegenstanders uit de tent', aldus Paul Rosenmöller.

Meer berichten