Op veler verzoek heeft Eduard Verhoef na de vertaling van de Koran in het Nederlands nu ook een uitleg daarbij geschreven.
Op veler verzoek heeft Eduard Verhoef na de vertaling van de Koran in het Nederlands nu ook een uitleg daarbij geschreven.

Eduard Verhoef legt Koran uit

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

De Koran is wereldwijd voor 1500 miljoen mensen de basis van hun bestaan. Nederland telt ongeveer een miljoen mensen die leven volgens de wetten en regels van dit boek. Twee jaar geleden heeft Maartensdijker Eduard Verhoef een Nederlandse vertaling van de Koran gepresenteerd.

Inmiddels is daar vorig jaar een tweede druk van verschenen. Veelvuldig kreeg hij verzoeken om bij deze vertaling ook een uitleg te schrijven waarbij de achtergrond bij de verschillende verhalen wordt uitgelegd, namen toegelicht en lastige verzen zo mogelijk verklaard.

Predikant
Eduard Verhoef studeerde Theologie, Hebreeuws, Aramees en Arabisch. Hij heeft veel gereisd en bezocht onder andere Syrië, Israël, Egypte en Griekenland. Vijfentwintig jaar is hij predikant geweest, de laatste jaren in Maartensdijk. Na zijn emeritaat is hij zich gaan richten op onderzoek om zo iedereen de mogelijkheid te bieden zich te verdiepen in tradities van eeuwen geleden. Hij heeft inmiddels een aantal boeken geschreven en internationale artikelen gepubliceerd. Gedurende de periode van 2001 tot 2007 heeft hij in Maartensdijk met geïnteresseerden de Koran gelezen. De informatie, die hij toen heeft verzameld en zijn voorbereidende werk om de Koran in het Nederlands te vertalen hebben bijgedragen aan het schrijven van dit nieuwe boek.

Islam en Koran
Elke dag wordt er in het nieuws wel iets gemeld of geschreven waarbij de Islam of Koran genoemd wordt. Vaak gaat het dan over afschuwelijke misdaden, zoals vorige week weer in Londen, gepleegd door mensen die zich Moslims noemen. Eduard Verhoef: 'Zij menen zich daarbij te kunnen baseren op de Koran. Dat past niet in mijn beeld dat ik heb van de Islam en eigenlijk van alle religies. Zij lijken lang geleden te zijn ontstaan omdat mensen zochten naar antwoorden op de meest indringende vragen waarmee zij in hun leven werden en waarmee wij nog steeds worden geconfronteerd'. In de Koran staat veel wat ook in de Bijbel wordt genoemd. 'Ik vind het dan ook bijzonder dat populisten, zoals bijvoorbeeld Geert Wilders negatief zijn over de Koran maar de Bijbel nooit noemen. Het is goed dat mijn uitgever dit nieuwe boek ook opgestuurd heeft aan Geert Wilders'.

Uitleg
De Koran is een liturgische tekst en bestaat uit een geheel van gebruiken, gebeden, ceremoniën enz. van de Islam. De verzen zijn bedoeld om te reciteren of voor te dragen. De letterlijke betekenis van het woord Koran is dat wat gedeclameerd (voorgedragen) moet worden. De tekst van de Koran is ontstaan in de zevende eeuw in slechts 22 jaar. Allerlei figuren uit het Oude en Nieuwe testament van de Bijbel, zoals Noach, Abraham, Lot maar ook Jezus, komen voor in de Koran.

Onweerlegbaar
Eduard Verhoef: 'In een vertaling gaan altijd elementen verloren. Niet voor elk Arabisch woord is een letterlijke Nederlandse vertaling voorhanden'. De vertaling van de Koran in het Nederlands van Eduard Verhoef wordt inmiddels ook gebruikt door moslims. In de Uitleg van de Koran wordt de Korantekst vers voor vers uitgelegd en toegelicht. 'Het boek geeft mijn visie en mijn interpretatie weer en is in ieder geval een goed bedoelde poging om zaken te duiden. Soms is de uitleg onweerlegbaar, omdat het gerelateerd is aan een gebeurtenis in een bepaalde tijd en plaats. Voor andere zaken heb ik mij meestal gehouden aan de zogenaamde traditionele meningen. Dat heb ik niet gedaan omdat ik dat altijd zou willen verdedigen maar omdat wetenschappelijk onderzoek nog niet ver gevorderd is en ik mij daarop niet kan baseren'.