Nogmaals antiquariaat Godefroy

Algemeen Historie

Zou Maarten van Rossem, de Utrechtse historicus met zijn altijd opgewekte kijk op het leven, een keer door de Nieuwstraat in De Bilt hebben geslenterd? Vrijwel zeker, want in een van de vroegere afleveringen van het kwartaalblad, dat zijn naam draagt - de Maarten - zegt hij, met grote letters uitgestrekt over twee pagina's, dat (maar de letterlijke tekst staat me niet helemaal meer bij) de leukste en interessantste antiquariaten te vinden zijn in de zij- en tussenstraten van dorpen en stadjes. Straten waar we ze niet zouden verwachten. Zo'n straat is de Nieuwstraat.

In De Vierklank van 22 februari werd aan het antiquariaat van Willem Godefroy aandacht besteed in een artikel met een nogal pessimistische toon. De term 'ontlezing' werd gebruikt, 'geringe omzet' en 'onverkoopbaarheid van een groot deel van de voorraad'. Woorden van Godefroy zelf helaas en waarschijnlijk mede ingegeven door de enigszins verborgen ligging van zijn winkel, in 'een zij- of tussenstraat' waar je niet zo gauw komt wanneer je er niets te zoeken hebt. Bovendien is de Nieuwstraat een woonstraat, geen winkelstraat.

Onverwacht
Ondergetekende, een vaste klant van het antiquariaat, wil hier een ander geluid laten horen. Het overvolle antiquariaat met zijn uitgebreid, zeer gevarieerd assortiment is een klein paradijs voor de boekensnuffelaar. Zoek je publicaties van Willem Frederik Hermans, Simon Vestdijk of Hella Haasse: vele titels zijn in voorraad. Maar ook Suske en Wiske en andere strips, kinderboeken, geschiedenis, de twee wereldoorlogen, streekboeken over De Bilt en de provincie Utrecht, filosofische werken, bio- en autobiografieën, Indonesië, kunstboeken van Jeroen Bosch tot Vincent van Gogh, esoterie, dichtbundels, noem maar op. Vaak doe je echt een onverwachte vondst in de kasten en tussen de liggende stapels boeken.

Koffie
Maar niet alleen de boeken maken het antiquariaat aantrekkelijk, het is ook vooral de gemoedelijke sfeer, die er voor de klanten heerst. Godefroy is behalve boekverkoper ook een altijd goedgemutste joviale gastheer. Koffie, en geen kale bak, behoort tot een standaardvoorziening voor de klanten. Ze kunnen altijd aanschuiven bij de habitués achter in de zaak waar genoeglijk wordt gepraat over literatuur, geschiedenis, maar ook over de voetbal, de huidige politiek, de prijs van oude stripverhalen of de nostalgische jaren '50 en '60. Een wisselend gezelschap van mensen, die nieuwe klanten zonder moeite opneemt in hun praatclub.

Bestaan
Niet onbelangrijk is de prijs van de boeken, die vergeleken met bijvoorbeeld die van enkele Utrechtse antiquariaten, zeer schappelijk is. Vaak krijgt men korting op de prijs, bij afname van enkele exemplaren tegelijk wordt het bedrag van de optelsom altijd naar beneden bijgesteld, althans dit is de ervaring van ondergetekende.

Dit sympathieke antiquariaat moet blijven bestaan. Lezers van deze krant, werk hieraan mee en kom eens langs. Het zal u niet tegenvallen. Misschien wordt u zelfs een vaste klant zoals ik. De kans daarop is groot.

David van Duuren, De Bilt