Logo vierklank.nl
Bij echte kou zorgt een warmtepomp met een houten cv kachel voor verwarming van het  huis.Download
Bij echte kou zorgt een warmtepomp met een houten cv kachel voor verwarming van het huis.Download
Algemeen

Eerste energieneutrale nieuwbouwwoning De Bilt

Dit voorjaar start de bouw van de eerste nul-op-de-meter nieuwbouwwoning binnen de gemeente De Bilt, aan de Waterweg 125. Doelstelling van de gemeente is in 2030 energieneutraal te zijn en daar dragen toekomstige bewoners Belinda Lageweg (38) en Bram de Deugd (37) graag hun steentje aan bij.

door Walter Eijndhoven

Het is nu nog een kaal stuk grond aan de Waterweg, maar lang zal dit niet meer duren. Dit voorjaar wordt hier het eerste duurzame nieuwbouwhuis van de gemeente De Bilt gebouwd. Een droom die uitkomt voor toekomstige bewoners Bram de Deugd en Belinda Lageweg, met hun twee kids, uit Utrecht. 'Belinda en ik zochten een leuk huis of een stuk grond in de buurt van Utrecht en zijn uiteindelijk in deze gezellige wijk terechtgekomen', vertelt Bram de Deugd. 'Toen wij hoorden dat De Bilt in 2030 energieneutraal wil zijn, vonden wij dat ons huis ook duurzaam gebouwd moest worden'. Toch ging het niet steeds van een leien dakje.

Bodemsanering
Het avontuur van beide opdrachtgevers begon al in de zomer van 2015, toen zij de koopovereenkomst voor de grond aan de Waterweg tekenden. Al snel kwamen de kersverse eigenaren erachter dat de grond vervuild was, dus moest eerst bodemsanering plaatsvinden. De Deugd: 'Ja, toen wij daarachter kwamen, baalden wij vreselijk. Dat was een langdurig en intensief proces, maar gelukkig is dat achter de rug'. Na de sanering zochten Bram en Belinda contact met lokale bedrijven: een architectenbureau uit De Bilt en een aannemingsbedrijf uit Maartensdijk. Greenlink uit Bilthoven maakte het installatie-ontwerp, waarbij de opgewekte energie overeenkomt met het verbruik van deze woning.

Duurzaam
De Deugd: 'Belinda en ik wilden echt helemaal voor duurzaam gaan. Ons huis wordt heel goed geïsoleerd. Dikke gevels en daken in combinatie met drievoudige beglazing houden de kou buiten. Bij echte kou zorgt een warmtepomp met een houten cv kachel voor verwarming van ons huis. Voor het verwarmen van het water hebben wij een zonnecollector en een warmtepomp. Op het dak komen 22 pv-panelen te liggen om in de eigen electriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. Het bijzondere aan dit huis is dat het eigentijdse ontwerp aan de buitenkant niets verraadt van de hoge duurzaamheidsambitie. En ons huis valt totaal niet op bij de andere jaren '20/ '30-woningen in de rest van de straat, waar wij ook erg blij mee zijn'.

Leuke buurt
Na maandenlang wachten op de benodigde vergunningen zijn De Deugd en Lageweg sinds 10 februari dan officieel eigenaar van het stuk grond aan de Waterweg. Een week later kon het slopen van de garage en de schuur beginnen en kregen zij 26 februari alvast de 'sleutel' van de makelaar. Bram: 'De grond ligt er nu nog kaal bij, maar in het voorjaar beginnen wij met de bouw van ons huis en eind dit jaar hopen wij hier te wonen'. Inmiddels hebben de nieuwe bewoners ook al kennis gemaakt met de buren. De Deugd: 'Het is hier als een warm bad. Een leuke buurt en wij hebben al veel nieuwe contacten opgedaan'. Voor wie de bouw van het huis wil volgen: www.facebook.com/nieuwhuisBramenBelinda

Meer berichten