Afbeelding

Vervolg raadsvergadering van 23 februari

Algemeen Natuur & Milieu

door Guus Geebel

De gemeenteraadsvergadering van 23 februari werd vanwege tijdsoverschrijding aanvankelijk verdaagd tot 2 maart en uiteindelijk gehouden op 9 maart. Hierdoor kwamen onderwerpen die op de agenda stonden en waar op behandeling was gerekend pas twee weken later aan de orde.

Het leidde ertoe dat bij het vragenuur een vraag van Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) die betrekking had op de actualiteit veel te laat werd behandeld. Die ging over de communicatie bij de wegafsluiting van de Planetenbaan in Bilthoven op 20 februari, waarover een beperkt aantal omwonenden drie dagen van tevoren per brief werd geïnformeerd. Bij een eerdere afsluiting was hetzelfde gebeurd en er was toen beterschap beloofd. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen zegt nu het nader te gaan onderzoeken.

Referendum
Twee initiatiefvoorstellen voor een raadgevend referendum worden ingetrokken. Een uitvoerig debat leidde vervolgens tot drie moties waarvan er twee worden aangenomen. Met de motie ingediend door Henk Zandvliet (GroenLinks) besluit de raad een werkgroep op te richten die onderzoekt hoe een nieuwe werkwijze eruit zou kunnen zien. Een voorstel dat daaruit voortkomt moet leiden tot een advies aan de op 21 maart 2018 te kiezen nieuwe gemeenteraad. In de andere aangenomen motie vraagt Erik van Esterik (PvdA) aan de griffier een raads- en maatschappelijk debat over burgerparticipatie te organiseren om te komen tot een gemeentelijke visie. Het college wordt gevraagd dit debat in  deze bestuursperiode te voorzien van een evaluatie.

Voorstellen
Het voorstel van Fractie Schlamilch om hondenoverlast beter te bestrijden wordt ingetrokken. Burgemeester Verkerk stelt dat artikel 258 van de APV hondeneigenaren al strafbaar stelt voor het niet opruimen van hondenuitwerpselen, met een boete van 420 euro per geval. Voor handhaving is 200 uur begroot en dat acht de burgemeester voldoende. Dat de boete in 2015 niet is opgelegd komt omdat je er op heterdaad bij moet zijn.

Over een voorstel van Peter Schlamilch over de veiligheid van de trap naar station Bilthoven zegt wethouder Hans Mieras dat de regiodirecteur van ProRail kennis heeft genomen van de situatie en maatregelen gaat nemen. Er wordt een project gestart om de trap veiliger te maken. Het vertrekpunt voor Prorail is dat iedereen een bezoek aan het station comfortabel en veilig moet ervaren. Daarmee noemt de wethouder het voorstel overbodig en wordt het ingetrokken.

De gang van zaken rond de vergunningverlening verbouwingen Korhoenlaan Bilthoven wordt op 19 maart in de commissie Openbare Ruimte behandeld.

Vragenuur
Anne de Boer (GroenLinks) stelt vragen over het aanvragen van kwijtschelding gemeentelijke belastingen en welk vermogen mensen in de bijstand nog mogen bezitten. Wethouder Hans Mieras antwoordt dat iedereen die voor kwijtschelding in aanmerking wil komen bij het landelijke informatiebureau getoetst moet worden op vermogen. Bij de RSD bestaat de formulierenbrigade die mensen helpt bij het aanvragen van kwijtschelding. Er wordt werk gemaakt van het gelijktrekken van de normen.

Johan Slootweg (SGP) stelt vragen over de brandweerkazerne Maartensdijk die niet voldoet aan de geldende eisen. Een nieuwe tankautospuit die deze zomer komt past niet in de kazerne. Burgemeester Verkerk is in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht.

Michiel van Weele (D66) stelt vragen over plannen voor buslijn 77 die niet meer door De Leijen gaat rijden. Is er vanuit de gemeente De Bilt richting de provincie inzet geweest om lijn 77 vanaf deze zomer door de nieuwe tunnel naar het station te laten rijden. Er zou aan bewoners zijn toegezegd dat lijn 77 in de wijk terug zou komen. Wethouder Rost van Tonningen heeft in een brief aan de provincie het verzoek gedaan aan te dringen op het handhaven van lijn 77. Ook via U10 is de provincie gevraagd actie te ondernemen. De Jan Steenlaan zou niet voldoen aan een gelede bus in twee richtingen en daar wordt actie op ondernomen.