Weinig debat over het thema 'wat is normaal'. (foto HLP images- Hans Lebbe)
Weinig debat over het thema 'wat is normaal'. (foto HLP images- Hans Lebbe)

De Bilt in Debat

Algemeen Politiek

Woensdagavond 8 maart was de eerste avond van een serie avonden over hoe we in de veranderende samenleving tegenover elkaar staan. Hoofdvraag was dit keer: wat is normaal?

Presentator Bart van Gerwen opende de avond en gaf achtereenvolgend het woord aan vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk, Mens De Bilt en Stichting Delta. Zij vertelden over wat hun organisatie doet in de Biltse gemeenschap en wat zij daarin normaal vinden.

Normen
Zo vindt Ingrid van Maarschalkerweerd van Mens het normaal dat iedereen op een bepaald moment wat kan doen voor de samenleving of een ander. Hanneke Eilers van Vluchtelingenwerk stelt dat vluchtelingen en burgers tijd nodig hebben om elkaar te ontmoeten en begrijpen. En om elkaars normen en waarden te begrijpen. Waarbij de vraag rijst wat er dan normaal is in de waarden en normen en wat die waarden en normen hoe dan ook zijn.

Kinderen
Martin van Veelen van (Onderwijs-)Stichting Delta vertelt, dat kinderen goed meekrijgen wat normaal is. Zij weten echt wel wat het betekent als er wordt gezegd: doe even gewoon of nu moet je even normaal doen. Maar normaal gedrag betekent ook dat kinderen grenzen opzoeken en dat volwassenen die grenzen aan moeten geven. Na de verhalen van de panelleden en de vragen en reacties uit het publiek, gaat het debat verder over de rol die de media speelt in onze beeldvorming over wat normaal is, waarna de debatleider nog wat stellingen poneert waar het publiek op kan reageren.

De eerste De Bilt in Debat avond is door het aanwezige publiek positief ontvangen. Wel was er veel eenstemmigheid in de zaal, wat het meer een gesprek liet zijn dan een echt debat         (Martin Kamphuis)