Groenekans glorie vertoont scheuren.
Groenekans glorie vertoont scheuren.

Inwonersactie voor restauratie Geesina

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Korenmolen Geesina aan de Ruigenhoeksedijk in Groenekan moet op korte termijn worden gerenoveerd. Aan de buitenkant van de molen is een op het eerste gezicht wat onschuldige scheur in het metselwerk te zien. Maar die onschuldige scheur is helaas slechts schijn, omdat het grote probleem er onzichtbaar onder zit.

De scheur veroorzaakt een verlies van het verband in het metselwerk tussen het binnen- en buitenblad van de gemetselde molenromp. Op die molenromp komen alle krachten te staan, die vrijkomen bij het draaien en vooral het malen. Op termijn zou dat de molen totaal kunnen vernielen. Vandaar dat er in het afgelopen jaar nog wel werd gedraaid- 'het draaien voor de prins'- , maar niet meer werd gemalen. Een restauratie op zeer korte termijn is geboden. Hiervoor is geld noodzakelijk en daarom wordt er onder andere een publieksactie gestart.

300.000 euro
Peter Paternotte en Frits Jansen, bestuursleden van de stichting molen Geesina, beginnen op 15 maart een publieksactie voor de restauratie van de Geesina onder de Groenekanse bevolking. Peter: 'De restauratie van Geesina gaat zo'n 300.000 euro kosten. De eigenaar van de molen, Stichting De Utrechtse Molens, een zusterorganisatie van het Utrechts Landschap, heeft het hele bedrag niet zo maar voorhanden. Zeker de helft ervan moet 'van buiten' komen. Vandaar dat we enige tijd geleden een sponsoractie zijn gestart. Inmiddels hebben we hiermee al 90.000 euro opgehaald van vooral grotere stichtingen voor goede doelen. Overigens is de Geesina zelf ook een goed doel met ANBI-status. Iedereen die gedurende van tenminste 5 jaar een jaarlijkse gift aan de molen doet toekomen kan dat bedrag volledig aftrekken bij aangifte inkomstenbelasting. Het geld dat nodig is voor de renovatie willen we dit jaar rond zien te krijgen'.

Voorschot
'Stichting De Utrechtse Molens schiet het tekort wel voor - anders zou er niet met de renovatie kunnen worden gestart -, maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. Vandaar dat we nu een publieksactie beginnen'. Frits Jansen vervolgt: 'We willen een actie onder de Groenekanse bevolking houden, die wat lijkt op de succesvolle actie, die voor het monument van de B17 werd gehouden. We gaan de Groenekanse bevolking letterlijk vragen om 'een steentje bij te dragen'. De stenen voor de Geesina moeten apart worden gebakken bij een gespecialiseerd bedrijf. Dit zullen er, afhankelijk van het aantal stenen dat kan worden hergebruikt, ten minste zo'n 30.000 van nodig zijn. De stenen gaan 1 Euro per stuk kosten. We streven er naar om tenminste 5 stenen per adres af te zetten. Daarvoor geven we certificaten uit waarin de stichting Geesina haar erkentelijkheid betuigt voor de getoonde steun aan de restauratie'.

Hoe
Peter: 'We vragen aan onze huidige 50 vrijwilligers en andere betrokkenen bij de molen (bestuur, partners, familieleden enz.) zich te willen inzetten om de hele Groenekanse bevolking te bereiken. Berichten in de lokale pers en ook posters maken duidelijk dat de actie 15 maart gaat beginnen. De actie loopt zowel in maart en april. Per 1 mei wordt er ingezameld. De vrijwilligers zullen met intekenlijsten gaan werken. Er wordt bij voorkeur niet met contant geld gewerkt, maar met eenmalige machtigingen. Er wordt ook een speciale bankrekening voor deze actie geopend'. Frits tenslotte: 'Er wordt in mei a.s. met de restauratie begonnen. We streven ernaar, dat er in 2018 weer koren op de Geesina kan worden gemalen, zodat zij weer volledig functionerend in volle glorie in het landschap staat te schitteren. Dat is uiteindelijk waarvoor we het allemaal doen'.

Frits Jansen (L) en Peter Paternotte wijzen de scheur in het metselwerk van de Geesina aan.