Mobius Ring van Aad Berlijn.
Mobius Ring van Aad Berlijn.

Nieuwe Art Traverse-expositie

Algemeen Kunst & Cultuur

In de Traverse van het gemeentehuis in Bilthoven worden vanaf zondagmiddag 12 maart werken getoond van de schilder Aad Berlijn en beeldhouwer Hans Hovy. Om 15.00 uur wordt de expositie geopend door de 'Contemporay curator of the Frik Collection Ceramic Museum' in Amsterdam. Cellist Lucas Bunge zorgt voor de muzikale omlijsting.

Aad Berlijn (1948) woont afwisselend in Amsterdam en Knoxville (Tennessee, USA). Hij maakt schilderijen en tekeningen en zit inmiddels veertig jaar in het kunstenaarsvak. In Amsterdam geniet Aad Berlijn van het sociale leven en schildert hij in zijn atelier. In het Amerikaanse stadje Knoxville werkt hij in alle rust vooral aan schetsen en tekeningen. Aad Berlijn is een verhalenverteller, als een spons zuigt hij invloeden op uit de kunstwereld en zijn persoonlijke omgeving. Dit resulteert in toegankelijke kunstwerken met heldere schilderkunstige principes. Zoals een schilderij waarin je diepte kunt ervaren. Of abstracte elementen die samengaan met figuratieve afbeeldingen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum te Amsterdam en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. www.aadberlijn.coltd.nl

Aaibaar
Net als in eerdere series, waarin hij zowel met hout, brons als met gietijzer werkte, vallen beelden van Hans Hovy (1953) van albast en speksteen in de eerste plaats op door hun aaibaarheidsfactor. Niet alleen door de organische vormen die ze hebben - die trouwens eerder gekneed lijken dan gehouwen, geboord en geraspt - maar vooral ook door de grote zorgvuldigheid waarmee ze zijn afgewerkt. Het speksteen is eindeloos geschuurd tot de juiste graad van dofheid; het albast is kundig uitgehold zodat ze in het licht voorzichtig opgloeien. De beelden hebben iets van glooiingen van het lichaam, iets fysieks, vlezigs. Inmiddels heeft Hovy ook beelden van glas gemaakt, waarmee de de beelden nog doorschijnender zijn geworden. Zijn werk is onder meer aanwezig in diverse bedrijfscollecties en bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. www.hanshovy.nl       (Evert Bouws)