George van Houts trok volle bak in het Lichtruim
George van Houts trok volle bak in het Lichtruim

Complottheorieën in het Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

Het probleem met complotten is dat, als de samenzweerders werkelijk die macht hadden die men hun toedicht, ze elke week de loterij konden winnen. Ik sluit zelfs niet uit dat ze een Nobelprijs zouden kunnen bemachtigen voor het ontdekken van tot nu toe onbekende natuurkundige krachten.

Een sceptisch citaat van de grote Britse geleerde Richard Dawkins, waar George van Houts zich afgelopen vrijdag niets van aan trok: hij is er 95% van overtuigd dat de aanslag van 11 september 2001 niet het werk is van moslimterroristen, maar van Amerikanen zélf.

Met veel humor, gedrevenheid en een bewonderenswaardige hoeveelheid energie probeert hij, via de aanslagen op Julius Caesar en John F. Kennedy, het publiek ervan te overtuigen dat ook de aanslagen op de Twin Towers onmogelijk door 'zomaar een vliegtuig' konden zijn veroorzaakt: waar bleef 90% van het puin, hoe kan een vliegtuig zo snel vliegen, hoe kon men destijds bellen op 10 km hoogte, waar is het derde vliegtuig gebleven, en wat was die flits, kort voor de inslag?

Van Houts schets in een fascinerende, Ted-talk-achtige lezing, die ruim 2,5 uur duurde, een gigantisch complot dat inderdaad veel vragen beantwoordt, maar er nog veel meer opriep. Uit het publiek kwam ten slotte de kernvraag: hoe kan een zo'n groot complot, waarvan honderden mensen geweten moeten hebben, tot op de huidige dag verborgen blijven? Zou er dan niemand voor vele miljoenen dollars zijn mond open doen?

Een hoogst amusante en knappe voorstelling, die voor samenzweerders, maar ook voor sceptici zeer aan te raden is door de vele nieuwe theorieën en de sprankelende wijze waarop Van Houts ze presenteert. Toch bleef bij sommigen ook het woord van George W. Bush knagen: 'Laat ons nooit de complotten accepteren over 9/11, de leugens die de aandacht en schuld afleiden van de werkelijke schuldigen: de terroristen'.             (Peter Schlamilch)