Het Godebald-monument op Oostbroek.
Het Godebald-monument op Oostbroek.

Ierse reis verbindt De Bilt met Mijdrecht

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Achter het landhuis op Oostbroek bevindt zich het Godebald-monument. En in Mijdrecht heb je de Godebaldstraat. Godebald was daar van 1093-1103 proost en stuurde er de ontginningen aan: het ontstaan van Mijdrecht e.o. De (voormalige) Biltse predikant Gert Landman begon januari 2017 in Mijdrecht als invalpredikant; leerde de Godebaldstraat kennen en legde contact met de Historische Vereniging aldaar

Godebald werd later bisschop van Utrecht en zette het ontginningswerk voort, o.a. vanuit de Laurensabdij op Oostbroek. Zo ontstonden de dorpen die nu de gemeente De Bilt vormen. Genoemde abdij is met hulp van Godebald gesticht door een ridder die als pelgrim naar Ierland ging en daar besloot monnik te worden. Gert Landman vertelt: 'Zijn' klooster (en daarmee De Bilt) heeft dus Ierse wortels. Dat sprak Godebald zo aan, dat hij zijn laatste levensjaren intrad in dit klooster-Ierse-stijl en er ook begraven is, samen met de ridder die naar Ierland ging.

Reizen
Vanwege deze Ierse achtergrond heeft Gert Landman in 2013 en 2015 al reizen georganiseerd voor moderne pelgrims, in het voetspoor van deze ridder en deze bisschop. Inmiddels staat er een derde reis op stapel: van 22 t/m 29 mei 2017, de week van het Hemelvaartsweekend. Deze pelgrimage is bedoeld voor ieder met belangstelling voor Iers-Keltische achtergronden van onze cultuur.

Mijdrecht
Vanwege de gebleken connectie tussen De Bilt en Mijdrecht (via Godebald) vindt er, in het verlengde van de infoavond in De Bilt van januari jl., een tweede infoavond in Mijdrecht plaats op vrijdagavond 10 maart a.s. om 20.00 uur in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging De Proosdijlanden, Croonstadtlaan 4a. Aanmelding voor deze reis kan nog tot 12 maart via gmlandman@gmail.com / 06 30308712.