Frits Suvé met collega aan het werk in z'n kraam.
Frits Suvé met collega aan het werk in z'n kraam.

Kaasboer op Maertensplein gaat ervoor

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Frits Suvé is sedert drie weken het nieuwe gezicht in de kaaskraam op het Maertensplein. Iedere donderdag is hij daar van 08.00 tot 18.00 uur te vinden. Hij verkoopt, net als z'n voorganger, vooral Veendaler kaas.

De vraag of hij altijd al in de kaas heeft gezeten wordt door Frits ontkennend beantwoord. 'Nee, ik heb tot anderhalf jaar geleden in de textiel gewerkt. Hoofdzakelijk in vrijetijdskleding. Ik vond dat fantastisch leuk. Kopen, verkopen, het contact met klanten. Het was m'n lust en m'n leven en ik heb er enorm goed in verdiend. Maar ja, toen kwam rond 2008 de economische crisis. Er kwam volledig de klad in de textiel. Toen ik er twee jaar achter elkaar dik geld op moest toeleggen, was ik gedwongen om ermee op te houden. Het kon niet langer meer. En daar zat ik als man van 61. Ik had veel verkoopervaring, maar ja wie wil er nog een vent van 61 hebben? Maar ik heb wel een gezin en ik vind niets erger dan stil zitten. Ik zag toen een advertentie staan voor kaasverkoper en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik dacht, ik moet een briefje schrijven dat in ieder geval opvalt. Het enige wat ik schreef was: 'Jullie hoeven niet verder te zoeken. Hier ben ik'. Ik werd opgeroepen en vanaf de eerste seconde klikte het. Ik werd aangenomen en ik heb vanaf dag één er enorm plezier in. Het is fantastisch dat mijn bazen aan mij, als oudere man, deze kans hebben geboden. Ik heb veel geleerd van kaas, maar ik kan mijn collega's ook nog wat leren over verkopen, want ik heb mijn hele leven nooit iets anders gedaan. Man, ik heb er zoveel plezier in. Verkopen vind ik het mooiste wat er is. Elke dag lacht me weer toe' .

Het mooie aan kaas
'Kaas is een prachtproduct. Het is levend materiaal. Geen enkele kaas is hetzelfde. Wil je iets kunnen verkopen, dan moet je van je product houden en er in geloven. Doe je dat niet, dan heeft de klant dat zo door en verkoop je niet. Ik heb altijd met heel veel plezier in de textiel gezeten. Ook daar hield ik er van om me erin te verdiepen en in te schatten wat klanten in het komende seizoen leuk zouden vinden. Het werken met mensen vind ik het allerleukste en ook het boeiendste wat er is. Verkopen is echt een vak dat je door ervaring leert. Het fantastische aan mijn kaas is, is dat de Veendaler kaas zo romig is en heel weinig zout bevat. Je houdt een roomsmaak in je mond en hebt geen zoute nasmaak. Daarnaast durf ik te stellen dat ik de lekkerste boerenkaas verkoop, die er in ons land is. Namelijk die van boer Mulder uit Melissant op Goeree Overflakkee. Er bestaat echt geen lekkerder boerenkaas. Ook heerlijk bij een glas wijn. Onze kaas is altijd vers van het mes. De eerste weken kreeg elke klant, die een stuk kaas bij me kocht er gratis 10 verse boereneieren bij. Vanaf nu kan iedere klant bij aankoop van een stuk kaas altijd 10 verse boereneieren kopen voor slechts één euro'.

Maartensdijkse klanten
'U komt hier nu drie weken in Maartensdijk. Valt er iets te zeggen over de Maartensdijkse klanten'? 'Nou, wat ik heb gemerkt is, dat de mensen speciaal bij mij kaas komen kopen en er eigenlijk weinig mensen zijn die zo maar toevallig komen aanwaaien. Mensen komen speciaal kaas kopen bij een echte kaasboer en zien bewust af van het kopen van kaas in de supermarkt. En ik moet ze gelijk geven. Er is een duidelijk smaakverschil tussen mijn kaas, die vers afgesneden is, en kaas die al een tijd in plastic verpakt zit. Het is leuk dat al na zo'n korte tijd te kunnen merken' .

Nooit ziek
'Ik ben nu 62. Ik wil hiermee doorgaan zo lang ik dit kan blijven doen. Het is zo fantastisch leuk werk. Ik heb twee broers en beiden zijn net met pensioen. En wat doen ze? Zich rotvervelen. Uit nood zijn ze nu maar wat vrijwilligerswerk gaan doen. Laat mij maar gewoon lekker in de running zijn. En weet u wat het mooiste is? Sinds ik dit werk doe, ben ik nooit meer verkouden en nog geen dag ziek geweest. Het kan geluk zijn, maar zelf denk ik dat het ook kan komen van het in weer en wind werken. Dat geeft mensen weerstand. Een mens is volgens mij niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. U begrijpt het zeker wel: deze jongen heeft het enorm naar z'n zin' .

RK Kaasboer.jpg (3 kansen)

Frits Suvé met collega aan het werk in z'n kraam.