Locoburgemeester Madeleine Bakker kwam de honderdjarige namens het gemeentebestuur feliciteren. 
Locoburgemeester Madeleine Bakker kwam de honderdjarige namens het gemeentebestuur feliciteren. 

Felicitatie voor honderdjarige Arie Kalisvaart

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op woensdag 1 maart kwam locoburgemeester Madeleine Bakker de heer A. Kalisvaart thuis feliciteren met zijn honderdste verjaardag. Arie Kalivaart werd op woensdag 28 februari 1917 geboren op boerderij Schinkelshoek in het Zuid-Hollandse Maasland. Toen hij drie jaar was verhuisde het gezin naar een boerderij in de polder in Vlaardingen, waar hij opgroeide en naar school ging.

Arie Kalisvaart komt uit een gezin met acht kinderen waarvan nog twee zusters van 98 en 92 jaar in leven zijn. Toen hij acht jaar was overleed zijn vader op veertigjarige leeftijd. Zijn moeder zette toen de boerderij met behulp van knechten voort. Arie Kalisvaart kreeg daar later samen met een broer ook een boerenbedrijf. Hij trouwde en kreeg twee dochters en twee zonen. In 1957 moesten ze vanwege stadsuitbreiding uit Vlaardingen vertrekken en gingen en ze naar een boerderijtje in Westbroek, waar hij tot 1973 boerde. De kinderen vonden het geweldig in Westbroek want ze hadden voor het eerst water uit de kraan en vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.


Vanzelf
In 1997 overleed zijn vrouw en in 1998 verhuisde Arie Kalisvaart naar het Maertensplein in Maartensdijk. Hij heeft inmiddels twaalf kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Op de vraag hoe het voelt om honderd te worden antwoordt hij: 'Dat gaat vanzelf, ik heb er niets voor hoeven te doen.' Hij weet nog dat een halve cent waarde had. 'Daar kon je een gelukstoffee voor kopen, maar we kregen niet gauw een halve cent mee.' Toen hij in Maartensdijk woonde heeft hij tot zijn 95ste veel gefietst. Ook deed hij jeu de boules en koersbal. Arie Kalisvaart kan met hulp van Vitras, de thuiszorg en de kinderen zelfstandig blijven wonen. Hij ziet wat minder maar is verder redelijk gezond. 'De Vitras staat bij mij hoog aangeschreven. Die mensen zijn geweldig en als ze tijd hebben drinken ze een kop koffie met mij.'


Een haas vangen
De politiek volgt Arie Kalisvaart nog wel op de radio. Met de computer heeft hij nooit wat gedaan. 'Vader en knoppen', zegt zijn dochter lachend. 'Ik ben een poldermens', zegt hij. Kleinkinderen luisteren graag naar zijn verhaal over hoe een boer een haas vangt. 'Ik was een jaar of vijftien en ging kieviteieren zoeken. Opeens zag ik een haas in een leger. Die liep niet weg omdat er jongen waren. Ik liet me vallen en ik had de haas. Het beest ging tekeer en krabde mij, maar ik liet hem weer lopen toen ik zag dat er jongen waren.' In de Tweede Wereldoorlog was vanaf de boerderij de rook van het bombardement op Rotterdam goed te zien. Verbrand papier dwarrelde neer bij de boerderij. De Duitsers lagen in de oorlog met luchtafweergeschut vlakbij de boerderij. Zijn verjaardagsfeest heeft Arie Kalisvaart op 28 februari thuis gevierd met familie, kennissen en medewerkers van Vitras. Hij ontving gelukwensen van koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning.