Logo vierklank.nl
Marlies Dijkkamp wil de band met de omgeving graag versterken.
Marlies Dijkkamp wil de band met de omgeving graag versterken.
Kunst & Cultuur

Gluren bij Wooncentrum Schutsmantel

door Guus Geebel

Voor de negende keer vindt op zaterdag 18 en zondag 19 maart Gluren bij de Buren plaats. Het is een liefhebbersfestival op huiskamerniveau met muziek, theater, cabaret, beeldende kunst en verhalen. Voor het eerst wordt het niet alleen in woonhuizen gehouden, maar is er ook een optreden in een wooncentrum voor ouderen. Op zondag 19 maart neemt Wooncentrum Schutsmantel in Bilthoven deel aan dit inmiddels gerenommeerde evenement.

Marlies Dijkkamp, coördinator cultuur en welzijn en vrijwilligerscoördinator bij Wooncentrum Schutsmantel, las in de krant over Gluren bij de Buren en meldde zich daarvoor aan. 'Ik was er dit keer op tijd bij want ik had al vaker met de  gedachte gespeeld en dan dacht ik wat jammer dat we niet meedoen.' De optredens in Wooncentrum Schutsmantel worden zondag 19 maart om 13.00, 14.30 en 16.00 uur verzorgd door het Jeugdstrijkorkest Bilthoven. Dan wordt driemaal hetzelfde programma uitgevoerd. Het orkest bestaat uit bevlogen strijkers van 9 tot 17 jaar die wekelijks in De Woudkapel bijeenkomen om samen muziek te maken.

Drempel
De optredens vinden plaats in de Bechsteinzaal van Schutsmantel. 'Deze zaal leent zich heel goed voor muziek', vertelt Marlies Dijkkamp. 'De zaal is genoemd naar de Bechsteinvleugel die we ooit geschonken gekregen hebben en waarvan kenners zeggen dat het een heel bijzondere is.  We hebben hier elke eerste zondag van de maand een concert.

Gluren bij de Buren vinden we heel passend, want we willen heel graag verbinding met de buren. Afgelopen zomer hebben we een buurtfeest georganiseerd. Voor de jeugd hadden we een springkussen, een kleurwedstrijd en een muziekworkshop. Schutsmantel hoort bij deze buurt en dat willen we graag laten merken. Er komen steeds meer mensen uit de omgeving naar de zondagsconcerten, dus ik dacht dan is Gluren bij de Buren een mooie gelegenheid om de drempel om hier binnen te komen nog lager te maken.'

Omgeving
Bewoners van Wooncentrum Schutsmantel worden via het weekbericht op de hoogte gebracht van deze activiteit. 'Er is altijd veel belangstelling voor de activiteiten die we organiseren. We beginnen elke werkdag om half tien met het voorlezen van de krant, om half elf begint de ochtendactiviteit en 's middags is er ook steeds wat. Op 19 maart passen we dat ritme aan voor Gluren bij de Buren.' Omdat ze drie keer optreden denkt Marlies Dijkkamp dat de strijkers er tussendoor gelegenheid hebben om met bewoners te praten. 'Die stellen daar veel prijs op. Er worden hier vaker activiteiten gehouden voor mensen buiten het huis, zoals van Kunst en Religie en een mannenkoor dat hier repeteert. Schutsmantel wil die verbinding met de omgeving graag verstevigen. Ik denk dat het voor de mensen die hier wonen leuk is om ook een praatje met iemand anders te hebben.'


Vrijwilligers
Als mensen die op 19 maart komen gluren en denken ik zou hier ook wel iets willen doen, kunnen ze zich altijd als vrijwilliger aanmelden, want vrijwilligers kunnen we steeds gebruiken. Als het straks mooi weer wordt willen bewoners graag eens met een vrijwilliger naar buiten. We hebben best veel mensen in een rolstoel die een blokje om willen gaan. Daar heb je nooit mensen genoeg voor.' Marlies Dijkkamp heeft geen inspraak gehad over wie in Schutsmantel tijdens Gluren bij de Buren gaan optreden. 'Maar jeugd is altijd leuk want het is mooi om jong en oud te mengen.' Gluren bij de Buren is een initiatief vanuit de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt (SKC). Het volledige programma van staat op stichtingkunstencultuur-debilt.nl.

Meer berichten