Thomas Schaapherder (links) woont op uitnodiging van VVD-fractievoorzitter Kees Lelivelt de vergadering als Gast van de Raad bij.
Thomas Schaapherder (links) woont op uitnodiging van VVD-fractievoorzitter Kees Lelivelt de vergadering als Gast van de Raad bij.

Uit de gemeenteraad van 23 februari

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Het debat naar aanleiding van het feitenrelaas over het zwembad nam zoveel tijd in beslag, dat een gedeelte van de agenda niet behandeld kon worden, omdat de eindtijd van 23.30 uur was bereikt. De resterende agendapunten worden op 9 maart vanaf 20.00 uur afgewerkt.


Koopzondagen
De raad gaat akkoord met het verlengen van de proefperiode van zondagsopenstelling van winkels in de gemeente De Bilt tot 1 juli 2017. Tegen stemden de SGP, fractie Schlamilch, de ChristenUnie en de SP.

Op 21 april 2016 besloot de raad bij wijze van proef, vanaf 1 september 2016 voor een half jaar de mogelijkheid voor openstelling van winkels op zondag uit te breiden naar alle zondagen. Begin 2017 zou een nieuw besluit genomen worden op basis van een monitoring van de ervaringen uit de proef. Het bleek echter niet mogelijk op 1 maart 2017 het resultaat van de monitor in de raad te evalueren.

Peter Schlamilch: 'Afspraak is afspraak. Er was afgesproken op 1 maart te evalueren en nu blijkt het college dit vergeten te zijn.' Zijn fractie kent mensen die last hebben van verkeer en drukte en winkeliers die uitzien naar het einde van de proef. Johan Slootweg (SGP) geeft in een stemverklaring ook aan zich aan de afspraak te willen houden. 'We doen dit om een klein aantal winkels te plezieren en veel anderen willen het niet.' De verlenging vindt hij niet nodig. Nico Jansen (CU) en Menno Boer (SP) sluiten zich daarbij aan. Werner de Groot (CDA) wil het proces niet verstoren en kijkt uit naar de evaluatie. Anne de Boer (GroenLinks) sluit zich daar bij aan. Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) roept op voor de verlenging te stemmen.