Logo vierklank.nl
Rob Bonhof toont de nieuwe website.
Rob Bonhof toont de nieuwe website.
Historie

Van Zodde tot Pleisterplaats

door Walter Eijnhoven

Vergrijst de bevolking en hebben ouderen meer interesse in de lokale geschiedenis? Helaas is daar niets van bekend. Wel blijkt dat steeds meer belangstelling is voor de geschiedenis van de eigen woonplaats. Beide Biltse Historische Verenigingen hebben dan ook hun handen in elkaar geslagen om hun beider jubileum te vieren met een nieuw opgezette website, van Zodde tot Pleisterplaats.

2017 is een jubileumjaar voor beide historische verenigingen die gemeente De Bilt rijk is. De Historische Kring D'Oude School (25 jaar) en de Historische Vereniging Maartensdijk (30 jaar) vonden elkaar om op gepaste wijze hun jubileum samen te vieren met een nieuwe website www.vanzoddetotpleisterplaats.nl. Maartensdijker Rob Bonhof is enthousiast over de nieuwe website. Op de site wordt continu het laatste nieuws gezet, zodat iedere bezoeker direct weet waar wat gebeurt. De site zelf is zeer gebruiksvriendelijk, kleurrijk en met links naar allerlei activiteiten, verwijzingen naar YouTube filmpjes en achtergrondverhalen. Maar beide verenigingen willen nog veel meer: 'Dit jaar willen we deze jubilea groots vieren, met de leden, maar ook met het overig publiek. Wij willen ons dit jaar meer laten zien en naar buiten treden. Onze beide verenigingen hopen dan ook veel belangstellenden te kunnen begroeten op de diverse evenementen die wij dit jaar organiseren', vertelt Bonhof.


Fietstocht
Eén van die evenementen in ontwikkeling, is een fietstocht van 25 of 45 kilometer. Via een app op uw mobiel, of via een routebeschrijving op papier laten de historische verenigingen zien hoe, vanaf ongeveer het jaar 1000, het veenlandschap van gemeente De Bilt zijn huidige vorm heeft gekregen en hoe kernen als bijvoorbeeld Westbroek, Groenekan en Maartensdijk zijn ontstaan. Bonhof: 'Wij zijn nu nog druk bezig met de ontwikkeling van deze app. Als deze geheel naar onze wens is, komt dat direct op de website te staan'.


Kwartetspel
Natuurlijk staan er nog veel meer plannen op stapel voor komend jaar, zoals het Zes Kernen Kwartetspel Gemeente De Bilt. De geschiedenis van alle zes kernen is in een kwartet "gevangen". Beide historische verenigingen denken dat (groot)ouders en (klein)kinderen hiermee spelenderwijs in aanraking komen met de lokale geschiedenis van gemeente De Bilt. Ook voor deze activiteit geldt dat deze nog in ontwikkeling is.


Scholen
Ook voor leerlingen van diverse basisscholen geven beide verenigingen lessen met als uitgangspunt geschiedenis van de eigen omgeving. 'Laat een leerling van een basisschool een foto zien van een groepje mensen die rond 1900 hun auto showen, tien tegen één dat je met die leerling in de geschiedenis kunt duiken. De auto en kleding van die mensen van toen roepen vragen op bij leerlingen. En dat is nu precies de bedoeling van beide verenigingen. Interesse kweken in de eigen geschiedenis'. Vanuit de scholen worden nog meer activiteiten georganiseerd. Alle middelbare scholen in De Bilt werd gevraagd een historische film te maken. Vanuit het Groenhorst College Maartensdijk werd een film gemaakt over het Bilts Hoogkruis. Deze is te zien op 25 maart in de Mathildezaal op het gemeentehuis in Bilthoven.

In de loop van het jaar organiseren beide verenigingen nog veel meer evenementen. Wat te denken van een reizende tentoonstelling over 100 jaar Bilthoven, een lezing over straatnamen in De Bilt en een lezing van de heer Copijn, over zijn laatst verschenen boeken.

Voor meer informatie over alle evenementen: www.vanzoddetotpleisterplaats.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>