De publieke tribune was getuige van een pittig debat.
De publieke tribune was getuige van een pittig debat.

Hakken blijven in het zand bij zwembaddebat

Algemeen Politiek

door Guus Geebel


De gemeenteraad debatteerde donderdag 23 februari over het feitenrelaas dat de raadsleden op 15 februari van het college van B en W over zwembad Brandenburg ontvingen. Het werd een onstuimig debat dat goed paste bij de storm die op dat moment over het land raasde.

Er werden twee moties van de volledige oppositie in stemming gebracht. De meest vergaande was een door Johan Slootweg (SGP) ingediende motie van wantrouwen tegen wethouder Ebbe Rost van Tonningen. De alweer vierde motie van wantrouwen die de wethouder kreeg, werd na hoofdelijke stemming verworpen. Dat gold ook voor de motie ingediend door Krischan Hagedoorn (PvdA), waarin gevraagd wordt om een werkconferentie te organiseren om tot breed gedragen plannen voor een nieuw zwembad te komen, en het op 26 januari aangenomen raadsbesluit niet uit te voeren.

Proces
Namens alle oppositiepartijen sprak als eerste VVD-fractievoorzitter Kees Lelivelt. 'Wij zijn geschokt en voelen ons bedrogen na het lezen van het feitenrelaas.' Hij constateert dat de wethouder nog veel meer cruciale inhoudelijke informatie over het zwembad niet heeft gedeeld met de raad en het college. 'Die informatie was van wezenlijk belang voor de besluitvorming.' Lelivelt vraagt de coalitiepartijen of ze het ermee eens zijn dat het hele proces en de communicatie eromheen een aaneenschakeling van bewuste onjuistheden is geweest. Tal van vragen worden vervolgens door de verschillende fracties op de wethouder afgevuurd. Peter Schlamilch wil verder weten hoe het onverwachte feitenrelaas tot stand is gekomen. Krischan Hagedoorn kan zich niet voorstellen dat de presentatie van het feitenrelaas, nadat je een controversiële beslissing door de raad hebt laten nemen, het idee van de wethouder is. Hij vraagt om een toelichting, ook van de coalitiepartijen. Het baart Johan Slootweg zorgen dat in de raadsvergadering van 26 januari niet de volledige waarheid is verteld. Nico Jansen (CU) stelt een aantal technische vragen die voor het zwembad van belang zijn.

Schoonheidsprijs
Han IJssennagger (Bilts Belang) kan zich niet voorstellen dat we het met deze wethouder nu gehad hebben. Hij vraagt de coalitiepartijen hoe geloofwaardig ze zijn als ze leugens met de mantel der liefde bedekken. Dolf Smolenaers (D66) stelt dat het proces geen schoonheidsprijs verdient. 'Maar ik heb geprobeerd inhoud en proces te scheiden. Wij hebben op basis van de inhoud vorige maand een besluit genomen, waar D66 nog steeds achter staat. Welk bad we ook bouwen, er moet ruimte zijn voor flexibiliteit. Dat geldt zowel voor de bouw als het gebruik straks. Een nieuw bad biedt nieuwe kansen.' Werner de Groot (CDA) stelt het feitenrelaas op prijs. 'Dit is een leermoment van een pas aangetreden wethouder geweest. Het CDA wil dat het zwembad nu gebouwd gaat worden.' Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) constateert dat het feitenrelaas veel verwarring heeft opgeroepen. 'We concluderen op dit moment nieuwe feiten, geen nieuw inzichten.' Anne de Boer (GroenLinks): 'Het feitenrelaas heeft ons niet tot nieuwe inzichten gebracht. Het is niet iets dat we gemist hebben voor de besluitvorming.' Hij betreurt het uitstel van de aanbesteding.      

Gemiste kansen
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen zegt zich in hoge mate tekort gedaan te voelen door als leugenaar neergezet te worden. Hij zegt de opdracht van de raad uit te voeren en dat het zesbaansbad het enige was dat paste binnen het kader dat de raad heeft meegegeven. 'Het feitenrelaas was een idee van het college waar ik volmondig achter stond.' Hij schetst vervolgens de gevolgde werkwijze en zegt tegen een werkconferentie te zijn, omdat hij tot de conclusie kwam dat er één mogelijkheid over bleef. 'Het was een integer besluit dat ik in opdracht van de raad heb genomen.' In de tweede termijn krijgt de wethouder nog verschillende vragen. Het stelt Johan Slootweg teleur dat het feitenrelaas niet voordat het besluit genomen was is gekomen. Hij dient mede name alle oppositiepartijen een motie van wantrouwen in. Menno Boer (SP) spreekt van gemiste kansen en zou als hij wethouder was met zo'n rapport zijn afgetreden. Wat Anne de Boer betreft blijft het besluit dat op 26 januari is genomen staan. Hij hoopt dat de aanbesteding nu snel verloopt. Het debat heeft Werner de Groot geen ander inzicht gegeven dus zegt hij: 'Bouw het zwembad.' Dolf Smolenaers vindt het bespreken van het feitenrelaas meer lijken op een waarheidsvindingtraject, dus als een stok om mee te slaan. Hij zou willen dat een deel van de raad net zo kritisch over hun eigen voorstel was geweest, als over het voorstel van het college.