Burgemeester Bas Verkerk neemt de handtekeningen in ontvangst.
Burgemeester Bas Verkerk neemt de handtekeningen in ontvangst.

Handtekeningen voor behoud buslijn

Algemeen Algemeen

door  Guus Geebel


Burgemeester Bas Verkerk kreeg  woensdag 22 februari in het gemeentehuis 789 handtekeningen aangeboden door Herman Kramer. Hij startte de handtekeningenactie toen hij in een bericht van de provincie over Bilthoven las, dat per 1 juli  lijn 78 op zondag en 's avonds niet meer rijdt en dat wanneer de tunnel klaar is lijn 77 niet meer door De Leijen gaat rijden.

Kramer woont in De Leijen en schrok van het bericht. 'In De Leijen wonen nogal wat oudere mensen en lijn 78 rijdt langs drie zorgcentra, De Bremhorst, Huize Het Oosten en De Koperwiek.' De provincie gaat over het busvervoer en Herman Kramer zou nadat hij burgemeester Verkerk de handtekeningen had aangeboden deze ook aan gedeputeerde Jacqueline Verbeek overhandigen, maar die was wegens ziekte verhinderd. 'Ik wil met deze petitie de politiek in De Bilt overtuigen dat ze zich bij de provincie sterk moeten maken voor het behoud van openbaar vervoer in onze wijk.


Kwaliteit
Lijn 77 ging voorheen door de wijk. Bij de start van de werkzaamheden voor de spoortunnel in de Leijenseweg in november 2015 werd de overweg gesloten en de dienstregeling van lijn 78 uitgebreid. 'Nu willen ze die extra service op zondag en in de avonduren weer afschaffen omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit', stelt Kramer. 'Het was een uitbreiding voor de tijd dat de tunnel nog niet klaar was, maar lijn 77 komt er niet voor terug. 789 mensen vinden het een erg slecht plan van de provincie.' Kramer noemt het dubbel dat de overheid aan de ene kant het gebruik van openbaar vervoer wil stimuleren en aan de andere kant de service afschaft. 'Er wonen steeds meer ouderen in De Leijen.'


Vragen
Gemeenteraadslid Henk Zandvliet (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen aan B en W gesteld die inmiddels beantwoord zijn. Het college schaart zich achter het protest en dringt bij de provincie aan op het behoud van het huidige serviceniveau in de wijken De Leijen en Centrum 2. Zandvliet noemt de handtekeningactie goed omdat die de provincie dwingt na te denken over busvoorzieningen in wijken waar je niet zomaar een streep door kunt halen. Herman Kramer: 'Wij vragen niet zozeer om het behoud van deze lijn, maar willen wel goed openbaar vervoer.' Hij zou het ook goed vinden als lijn 77 weer de route als voorheen gaat rijden.