Dirigent Stephan Pas achter de vleugel. Op de eerste rij geheel rechts zit Corry de Vlieger; mede verantwoordelijk voor het thema van het concert.
Dirigent Stephan Pas achter de vleugel. Op de eerste rij geheel rechts zit Corry de Vlieger; mede verantwoordelijk voor het thema van het concert.

AZM bereidt zich voor op een sfeervol concert

Algemeen Muziek

door Kees Diepeveen

Op 25 maart geeft het Algemeen Zangkoor Maartensdijk een concert in de Michaelkerk in De Bilt. Het concert draagt de titel: Love & Lament. Engelse muziek door de eeuwen waarin zowel romantische als droevige muziek uit die tijd zal worden gezongen. Dirigent Stephan Pas geeft weer wat de sfeer van de avond zal worden.

Stephan Pas licht toe: We zingen Engelse muziek door de eeuwen heen, waarin de thema's liefde en droefenis in al die perioden terugkomen. Daarom is ook gekozen voor de titel Love en Lament. Het concert bestaat uit vier blokken, te weten: oude muziek, madrigale, moderne en romantische muziek. Er worden steeds koppelingen gemaakt tussen die thema's die passen in het tijdsbeeld. Madrigale muziek is een vier- tot zes stemmige a-capellacompositie met een expliciet wereldlijke tekst uit de renaissanceperiode, aldus Stephan Pas.

Muziekgeschiedenis
Het koor bestaat uit 54 zangers en zangeressen die zes eeuwen muziekgeschiedenis uit Engeland gaan zingen. In het koor zijn ook projectzangers opgenomen die zich speciaal voor dit concert hebben gemeld. Omdat het koor versterking kan gebruiken in de mannelijke stemgroepen tenoren en bassen hoopt men dat vooral mannelijke projectzangers zich bij AZM willen aansluiten.

Koorgeschiedenis
Stephan geeft een kijkje in het programma van het concert: 'Het concert wordt een reis door de Engelse koorgeschiedenis. We hopen dat het publiek dit als een eenheid gaat ervaren. Zo zingen we serieuze muziek van Henry Purcell dat wordt gekoppeld aan de lichte muziek uit die tijd. Dat is een oud liefdesliedje uit die tijd tegenover begrafenismuziek uit die periode. Evenzo doen we dat met romantische muziek van Vaughan Williams tegenover religieuze muziek. Ook de moderne muziek van John Tavener komt aan bod. Een van zijn liederen is gezongen op de begrafenis van Lady Diana. Zijn religieus getinte lied The Lamb wordt ook door het koor vertolkt'.

Intermezzo
Het koor wordt ondersteund door een piano, een (kist-)orgel en een cello. Deze drie instrumenten komen gedurende het concert in diverse samenstellingen terug. Een kistorgel is een klein pijporgel dat de vorm heeft van een kist. De piano en het kistorgel worden bespeelt door Arthur Bouma en de cello door Matthias Naegele. Zij zullen ook een aantal intermezzo's spelen tijdens het concert.

Akoestiek
De Michaelkerk in De Bilt wordt door AZM graag gebruikt voor haar concerten. De akoestiek in de kerk is erg goed. Er is plaats voor rond de 500 mensen. Het concert zal ongeveer 2 uur duren. Na het concert kon nog even worden nagepraat onder het genot van een drankje. Stephan Pas geeft nog een beetje lading mee in zijn laatste woorden wanneer hij zegt dat het concert eindigt met een muzikale verassing.