Na 25 jaar gaat juf José van haar prepensioen genieten.
Na 25 jaar gaat juf José van haar prepensioen genieten.

Juf José verlaat De Nijepoort

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na bijna 25 jaar kleuterjuf op De Nijepoort te zijn geweest, neemt juf José afscheid van haar zo geliefde school in Groenekan en gaat zij genieten van haar pre-pensioen. Vrijdag 10 maart neemt zij afscheid van haar collega's en nemen deze hun petje voor haar af.

Alweer zo'n 25 jaar is juf José verbonden aan De Nijepoort in Groenekan. 'Begin jaren negentig kwamen mijn man en ik in Groenekan wonen. Omdat onze kinderen toen nog klein waren, zochten wij een leuke school in het dorp en kwamen wij hier uit'. Aan het woord is juf José. Zij volgt: 'En zoals dat gaat, als je kinderen op een bepaalde school zitten, wil je meer betekenen voor deze school. Ik werd hulpouder en ik viel regelmatig op school in'. Begin jaren '90 kwam op de Nijepoort een vacature vrij en José besloot hierop te reageren. Het werd een duobaan. José: 'In die tijd was dat erg progressief, maar wij vulden elkaar wel mooi aan. Al vrij snel echter vertrok mijn toenmalige collegaatje en kreeg ik de keus: of ook vertrekken, of voor fulltime gaan. Natuurlijk koos ik voor dat laatste. En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad, alhoewel ik de laatste jaren steeds minder ben gaan werken, van vijf dagen, naar vier dagen en nu naar drie dagen'.

Veranderen
Juf José heeft in de loop der jaren veel zien veranderen op school. Omstreeks 1995 ging het iets minder met De Nijepoort. José: Gelukkig kwamen in die tijd meer jonge ouders in Groenekan wonen en begonnen zij met het werven van kinderen. Overal in het dorp flyerden zij. Uiteindelijk vonden ouders onze school weer, tot aan de rand van Utrecht aan toe. Door die toename van leerlingen is ook het personeelsbestand in 25 jaar tijd flink gegroeid, van 5 mensen naar nu 16 mensen. Leerlingen zijn in de loop der tijd ook erg veranderd. Van jongsaf leren wij hen zich te presenteren, iets dat deze generatie veel beter afgaat dan zeg 25 jaar geleden'.

Personeel
Alle veranderingen binnen het onderwijs, ook op de Nijepoortschool, vragen veel van het personeel. José: 'Daarom is het ook fijn om nu afscheid te nemen, zodat ik al die veranderingen niet meer hoef mee te maken. Ik krijg nu veel meer vrije tijd en dat is ook belangrijk. Lekker tuinieren, lezen en veel fietsen. Naast mijn hobby's doe ik ook nog vrijwilligerswerk bij Geesina, de molen van Groenekan en doe ik veel voor de Monumentendag. Maar de school is nog niet helemaal van mij af hoor. In januari 2018 verhuist de school naar de Versteeglaan en ik heb al beloofd mijn collega's te komen helpen met verhuizen. En dat doe ik graag, want ik heb hier een heel fijne tijd gehad'. Op vrijdag 10 maart wordt afscheid genomen van juf José.