Burgemeester Bas Verkerk met de gedecoreerden.
Burgemeester Bas Verkerk met de gedecoreerden.

Chapeaupenning voor Hanneke Weterman en Jan Schuurman

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie van gemeenteambtenaar Jan Schuurman op woensdag 15 februari in de Mathildezaal van het gemeentehuis, reikte burgemeester Bas Verkerk de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit aan mevrouw Hanneke Weterman–van Andel en Jan Schuurman.

Hanneke Weterman was buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de voormalige gemeente Maartensdijk. Na de gemeentelijke herindeling in 2001 werd zij in die functie benoemd in de gemeente De Bilt. Mevrouw Weterman–Van Andel werd op 10 april 1996 beëdigd als trouwambtenaar. Zij verbond daarna 168 bruidsparen in de echt, waarvan 30 in de gemeente Maartensdijk en 138 in de huidige gemeente De Bilt. Het laatste huwelijk voltrok zij in 2012. 'Trouwambtenaren zijn ontzettend belangrijk voor die ene onvergetelijke dag', aldus Burgemeester Verkerk. 'Ik ben het zelf ook geweest dus ik weet hoe zorgvuldig dit allemaal wordt aangepakt. Je moet het voorbereidingsgesprek zodanig doen dat zij daarna ook nog wel door willen gaan met trouwen. Dus je moet een bijzondere vaardigheid hebben. Hanneke Weterman heeft dat lange tijd voortreffelijk gedaan en was daarmee een belangrijk gezicht van wat de gemeente doet. Dan zeggen we met zijn allen Chapeau!'

Vakmanschap
Jan Schuurman werkte van 1969 tot 2016 bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente De Bilt, in alle vormen die de afdeling in de loop van de tijd heeft gehad. Met uitstekende kennis van zaken hielp hij 47 jaar lang mensen die wilden trouwen, maar ook gezinnen die de Nederlandse nationaliteit wilden verkrijgen. 'Dat leidt tot een groot vakmanschap, want iedereen die op jouw terrein iets met de gemeente te maken had kwam bij jou terecht. Daarmee werd je min of meer het gezicht van de gemeente, vakkundig, vriendelijk en rechtvaardig. Dit is het toonbeeld van gezaghebbendheid en de rechtsstaat van Nederland in De Bilt', aldus de burgemeester.

Verkiezingen
In al die jaren maakte Jan Schuurman ingrijpende ontwikkelingen binnen zijn werkveld mee.  Van pen naar computer, maar ook de klanten namen een andere houding aan naar ambtenaren. Hij zette zich al die tijd in om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen vertaald werden naar werkbare processen voor de burgers van De Bilt. De heer Schuurman was ook verantwoordelijk voor de organisatie rondom verkiezingen. De burgemeester vertrouwt erop dat hij de zaak in goede orde heeft achtergelaten en dat hij met een gerust hart van zijn pensioen kan genieten. 'Het is niet onopgemerkt gebleven en daarom ben ik trots jou de Chapeupenning van de gemeente De Bilt te mogen uitreiken.