De prachtige tuin gaat naadloos over in de zodden, die beheerd worden door Staatsbosbeheer. (foto Joyce Reimu - mei 2016)
De prachtige tuin gaat naadloos over in de zodden, die beheerd worden door Staatsbosbeheer. (foto Joyce Reimu - mei 2016)

Moerasplanten- en stinzentuin in Westbroek weer geopend

Algemeen Natuur & Milieu

Midden in het dorp Westbroek, aan de rand van de Westbroekse Zodden, bezitten Wim en Marianne Baas - Volkers een schitterende tuin van zo'n 0,7 hectare. Voor veel mensen is tuinieren een leuke hobby, maar Baas heeft, samen met zijn vrouw Marianne, van dit stuk grond zijn levenswerk gemaakt.

Wim Baas vertelt: 'Een tuin als deze heeft veel tijd nodig om zich te ontwikkelen. Naast de moeras- en stinzenplanten heb ik hier bijvoorbeeld drie mammoetbomen op het terrein staan. De boom aan het begin van de tuin is nu circa dertig meter hoog. Zij groeien ongeveer een meter per jaar en uiteindelijk kunnen zij wel honderd meter hoog worden. Over zeventig jaar is ie dus pas uitgegroeid. Een andere mammoetboom is nog niet zo lang geleden geplant door mijn kleinzoon en is nu zo'n 10 meter hoog. Het is dus echt een tuin van de lange adem'. De tuin trekt echter vooral de aandacht vanwege de vele stinzenplanten. Soorten die van nature niet in Nederland voorkomen. De exoten zijn honderden jaren geleden naar Nederland gehaald om de tuinen van buitenplaatsen op te vrolijken en te laten zien hoe rijk de eigenaar van de buitenplaats wel niet was.

Biotopen
In de tuin van het echtpaar Baas groeit en bloeit van alles: krokussen, enkele- en dubbele sneeuwklokjes, narcissen, winterakonieten en primula's . Baas: 'Het bovengrondse is het resultaat van wat onder de grond allemaal gebeurt. Alles staat in verbinding met elkaar door middel van ondergrondse schimmeldraden. Zoals het hele leven op aarde eigenlijk met elkaar in verbinding staat. Daarom ben ik ook een fervent aanhanger van de Gaia-hypothese'.

De tuin van Baas bestaat uit diverse biotopen. Naast de biotoop voor stinzenplanten, ligt ook een veenvijver in de tuin en een voedselarm veenmoeras. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, in een gebied, dat vroeger voornamelijk uit hoogveen bestond. Baas: 'Vanaf de middeleeuwen is door ontginning de grond ongeveer vijf meter gedaald. Op deze manier ontstond uiteindelijk de huidige veenpolder. Samen met de opgebrachte rivierklei uit de vecht, vormde de voedselrijke veengrond een goede ondergrond voor nieuwe vegetatie. De hele streek ligt momenteel één meter onder ANP en elk jaar zakt de grond nog één centimeter in'.

Kwelwater
Over deze particuliere ecologische tuin, aan de rand van de 'Westbroekse Zodden', met inheemse moerasvegetaties van kalkrijk kwelwater en met recent aangelegde biotopen voor stinzenplanten wordt op open tuindagen aan bezoekers uitleg gegeven over ecologie. Bijvoorbeeld over de samenhang tussen bodemfactoren (kalk, humus/veen, mineralen, bacteriën en bodemschimmels) en de plantengroei. Ook worden op afspraak groepen rondgeleid, na een theoretische inleiding of lezing. Bij de tuin ligt een door maaien/afvoeren verschraalde legakker die door Landschapsbeheer Utrecht wordt beheerd.

De toegang is vrij in 2017 op de navolgende zaterdagen - van 10.00 tot 17.00 uur -: 25 februari, 11 en 25 maart, 29 april, 27 mei, 10 en 24 juni, 29 juli, 26 augustus en 30 september. Informatie Fam. Baas-Volkers, tel. (0346) 281485.