Meer inspraak voor burgers

Algemeen Politiek

In de gemeenteraad van de gemeente De Bilt wordt 23 februari a.s. gesproken over de wenselijkheid van lokale referenda. De PvdA De Bilt lijkt het beter om het betrekken van inwoners bij gemeentelijke beslissingen en beleid een impuls te geven. Alleen het invoeren van de mogelijkheid tot een lokaal referendum is een te beperkte aanpak die bovendien ook erg kostbaar is.

PvdA-raadslid Van Esterik: 'Er is alle aanleiding om eens goed na te denken over het betrekken van inwoners. Zo is er veel kritiek op de manier van betrekken en serieus nemen van gebruikers bij het besluit voor de bouw van een nieuw zwembad. Ook is er kritiek op de manier van informeren en betrekken van omwonenden van tijdelijke huisvesting van statushouders'.

Impuls
Van Esterik: 'Waarom geen recht op burgerinitiatief? Inwoners kunnen dan zelf een agendapunt opvoeren bij de gemeenteraad. Waarom geen verantwoordelijkheid voor wijkonderhoud, met budget, overdragen aan de wijk? Wij vinden dat er verder gekeken moet worden dan ouderwetse en dure referenda'. Het voorstel van de PvdA wordt 23 februari behandeld.