Hans Miras wil de beelden van Jits graag in De Bilt houden
Hans Miras wil de beelden van Jits graag in De Bilt houden

Beelden Jits Bakker verhuizen wellicht

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

De provincie Utrecht neemt in maart een besluit over de beelden van kunstenaar Jits Bakker. De gemeente Renkum heeft zich gemeld en wil de 31 beelden graag overnemen. De beelden zijn van de provincie.

De beelden van Bakker staan op landgoed Beerschoten in De Bilt, maar dat komt ze daar eigenlijk niet meer zo goed uit. Renkum kan de beelden best kwijt binnen de eigen gemeentegrenzen en ziet dat ook al helemaal zitten: 'Jits Bakker was een Renkumse kunstenaar met nationale en zelfs internationale bekendheid. Het zou voor ons een eer zijn wanneer de beelden in de gemeente Renkum een plek zouden kunnen krijgen', aldus de Renkumse cultuurwethouder Erik Heinrich. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum heeft de Provincie Utrecht laten weten 30 beelden van Jits Bakker graag te willen overnemen. Het college heeft hiervoor een intentieverklaring gestuurd aan de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten Utrecht beslist uiteindelijk over de overdracht.

Provincie
De provincie Utrecht kreeg de beelden in 2009 van Jits Bakker. 'Vanwege de herontwikkeling van landgoed Beerschoten door het Utrechts Landschap wordt bekeken waar de beelden het beste kunnen worden geplaatst. In overleg met de erven van Jits Bakker worden verschillende opties onderzocht. Renkum is één van de opties', aldus een woordvoerster van de provincie vandaag. Zoon Tibo van de Zand: 'Het zal nog wel een week of zes kunnen duren alvorens er meer duidelijkheid is. Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijkheden de collectie voor De Bilt te bewaren'.

Protesten
Het nieuws dat het Utrechts Landschap de beelden van Jits Bakker wilde verwijderen van landgoed Beerschoten in De Bilt, leidde begin 2016 tot veel protesten. Het Utrechts Landschap erkende overvallen te zijn door de commotie. Volgens het HUL waren toen de plannen om iets anders met de beeldentuin te doen nog in een pril stadium en waren er meerdere mogelijkheden. Daarnaast was het bekend geworden, dat de Provincie, die de beveiliging altijd heeft gefinancierd, dit niet meer wilde doen'. Tibo van de Zand gaf begin december aan op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen via een beleidsmedewerker van de provincie. 'Uit die informatie blijkt dat er gezegd is dat het beeldenpark mag blijven en dat Het Utrechts Landschap gastheer wil blijven, maar dat er geen financiële toezegging of inhoudelijke bijdrage wordt gedaan en dat is gewenst als je op deze plek verder wil. Het Utrechts Landschap zou een picknickweide en lichte horeca willen. Verder dat de beelden, als ze daar nog een plek krijgen, anders moeten worden opgesteld. Maar een picknickveld kan ook tussen de beelden en lichte horeca was ook de wens van mijn vader.' Tibo heeft niets tegen hergroeperen als het een verbetering is. Met Het Utrechts Landschap heeft hij nog geen contact gehad.

Museum
Volgens Tibo heeft Renkum nu de beste papieren om de beelden te plaatsen. 'Ze zijn zeer bereid om inhoudelijk en financieel te investeren en zeer enthousiast om de collectie onder te brengen. De locatie staat dan nog niet vast'. In De Bilt is de beeldentuin het enige fysiek toegankelijke museum van de gemeente. 'De dertig beelden zijn het levenswerk van een internationaal gerenommeerde kunstenaar die hier ruim vijftig jaar heeft gewoond en gewerkt. Dus cultuurhistorisch gezien heel belangrijk voor De Bilt. Het is een trekpleister waar jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland komen.' De belangrijkste wens van Tibo van de Zand is dat het erfgoed van Jits Bakker op de meest duurzame plek komt en waar het ook toekomst heeft. 'Ik heb eigenlijk niet zo heel veel te zeggen want ik ben geen eigenaar'.

Gemeente De Bilt
Wethouder Hans Mieras wil de beelden dolgraag behouden voor de gemeente De Bilt: 'Ik heb hierover maandag 30 januari nog overleg gehad met de gedeputeerde van de Provincie. Ik vind het op dit moment prima geregeld. De beelden staan op een prachtige plek, ze zijn welkom bij het Utrechts Landschap en het eigendom is bij de Provincie in goede handen. Niks meer aan doen. Het is voor de gemeente belangrijk dat de beelden op deze plek behouden blijven. En ik ben best bereid om nog eens goed te kijken of de gemeente daar een eenmalige financiële bijdrage aan kan leveren'.

Tibo ziet de beelden het liefst op een plek waar ze toekomst hebben.