De laatste wedstrijd, waarbij het publiek achter het net zit, is nog niet gespeeld.
De laatste wedstrijd, waarbij het publiek achter het net zit, is nog niet gespeeld.

Aanbesteding Nieuw Zwembad Brandenburg opgeschort

Algemeen Algemeen

De aanbesteding van het omstreden nieuwe zwembad Brandenburg is uitgesteld. Dat heeft het College van Burgemeester en Wethouders van De Bilt besloten naar aanleiding van een spervuur van vragen over het gevoerde proces.

Het College heeft toegezegd volledige openheid van zaken te geven over de gang van zaken bij dit proces, dat geleid heeft tot de keuze van het College voor een klein bad. De raad krijgt uiterlijk 15 februari een chronologisch overzicht van documenten en gebeurtenissen omtrent het nieuwe zwembad.

Oppositie
De oppositiepartijen PvdA, VVD, SP, Bilts Belang, ChristenUnie, SGP en Fractie Schlamilch waren teleurgesteld in de keuze voor een klein zwembad van 25 bij 16 meter en vonden het onverteerbaar dat daarbij informatie is achtergehouden. Het College stuurde de raad niet het volledige rapport dat leidde tot de keuze van het kleine bad. Projectwethouder Rost van Tonningen bood de raad zijn excuses aan, maar bleef volhouden, dat hij de raad geen essentiële informatie heeft ontgehouden. Hij wilde bovendien de vaart houden in dit slepende zwembaddossier dat de gemeenteraad al tien jaar verdeelt. 

Ophef
Het collegevoorstel voor het kleine bad werd door de coalitie met een nipte meerderheid aangenomen en Rost van Tonningen overleefde daarbij ternauwernood drie moties van wantrouwen. Na al die ophef leek de zaak te zijn afgedaan, maar nu moet de projectwethouder dus opnieuw verantwoording afleggen aan de raad. Omdat de aanbesteding van het zwembad is uitgesteld tot 1 maart en er tussentijds een raadsvergadering op de agenda staat is er enige ruimte voor nader overleg. Namens de volledige oppositie stuurde PvdA-fractievoorzitter Krischan Hagedoorn een brief vol vragen naar het College: 'Wij zien uit naar het door u aangekondigde feitenrelaas. Tevens verzoeken wij u helder aan te geven welke concrete aanleiding en welke nieuwe feiten hebben geleid tot het aangekondigde feitenrelaas waarom er voor gekozen is om de aanbesteding stil te leggen. Welke feiten moeten opgehelderd worden om de aanbesteding (weer) op te starten en in welk stadium verkeert deze aanbesteding'?

Opheldering
Hagendoorn voegt een reeks vragen bij de brief en vervolgt: 'Uit uw brief blijkt niet duidelijk welke feiten opgehelderd moeten worden. Ook bij de oppositie leven dringende vragen. Wij verzoeken u dan ook de vragen van de oppositie bij het feitenrelaas te betrekken c.q. in dit feitenrelaas te beantwoorden. Deze lijst is nog niet uitputtend, eventuele aanvullende vragen zullen wij u voor 4 februari doen toekomen. Afhankelijk van het feitenrelaas en de antwoorden op onze vragen wensen wij tijdens de raadsvergadering van 23 februari a.s. een interpellatiedebat over dit onderwerp te voeren'. [HvdB]