Wethouder Rost van Tonningen lag het hele avond zwaar onder vuur.
Wethouder Rost van Tonningen lag het hele avond zwaar onder vuur.

Zwembadplan ongewijzigd aangenomen

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad van 26 januari stelde ver na middernacht na hoofdelijke stemming het voorstel van B en W voor een nieuw zwembad Brandenburg vast met 14 stemmen voor en 12 tegen. Alle ingediende amendementen worden verworpen. Alleen de coalitiepartijen steunden het voorstel. Het wordt dus een nieuw zwembad van 25 bij 15,4 meter.

Wethouder Rost van Tonningen krijgt het zwaar te verduren bij de behandeling van het voorstel. Han IJssennagger (Bilts Belang) haalt een uitspraak uit  2015 van hem aan, toen hij als fractievoorzitter van Beter De Bilt zei dat als een belangrijke minderheid in de raad een andere weg voorstelt en de coalitie opnieuw nee zou zeggen omdat ze de meerderheid hebben, dan ontbreekt het ons ten enenmale aan het democratisch gevoel dat je zo niet met een belangrijke minderheid omgaat. IJssennagger zegt verder: 'Hij beloofde de burgers bij de verkiezingen in 2014 een mooi zwembad en riep in een motie het college op om in overleg met Stichting Water een concreet voorstel voor een zwembad van 25 bij 35 meter aan de raad voor te leggen. IJssennagger dient een amendement in om zo'n zwembad mogelijk te maken maar dat krijgt geen meerderheid. Werner de Groot (CDA) concludeert dat de bewoners van Tuindorp hechten aan de bestaande sportvoorzieningen in hun wijk en dat er een voorkeur is voor een kleinschalig zwembad. Ook laat hij het financiële aspect meewegen.

Verdeeldheid
Kees Lelivelt (VVD) is van mening dat het plan van Stichting Water met de minste risico's te realiseren is. Dolf Smolenars (D66) wil na tien jaar de knoop doorhakken en het voorstel steunen. Anne de Boer (GroenLinks) vindt dat De Bilt een zwembad verdient. Peter Schlamilch noemt zwemmen een basisbehoefte. Johan Slootweg (SGP) is ongelukkig met de wijze waarop de besluitvorming plaatsvindt en verbindt daar een motie aan waarin hij vraagt het zwembad nu niet te bouwen. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vindt het voorstel de beste oplossing. Krishan Hagedoorn (PvdA) concludeert dat er geen draagvlak is. 'Het bad wordt gebouwd voor gebruikers en die zijn tegen.' Hij roept nogmaals op om in februari een werkconferentie te houden. 'De keus is dood water of een bruisend burgerbad.'

Toekomst
Dolf Smolenaers vindt het goed dat de knoop kan worden doorgehakt. Anne de Boer is blij dat een basisvoorziening overeind blijft, er komt een nieuw zwembad. Peter Schlamilch noemt het een lelijke, droevige avond. Johan Slootweg stelt dat er na dit debat alleen verliezers overblijven. Pim van de Veerdonk wil nu naar de toekomst kijken. Nico Jansen (CU) belicht het vertrouwen in de kracht van de vrijwilligers. Hij stelt dat de organisatie van Stichting Water niet serieus wordt genomen omdat er teveel vrijwilligers nodig zijn en dat nieuwe technieken niet vertrouwd worden. Hij vindt dat met twee maten wordt gemeten omdat op andere terreinen wel vertrouwen in vrijwilligers is.

Persoonlijk
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen zegt een gepolariseerd veld aan te treffen waarbij van beide kanten de hakken in het zand zijn gezet. Hij zegt het jammer te vinden dat het hem niet gelukt is de partijen bij elkaar te brengen. De wethouder betreurt dat opmerkingen in zijn richting erg persoonlijk zijn gemaakt. Na hoofdelijke stemming wordt het voorstel aangenomen met 14 stemmen voor en 12 tegen. Johan Stekelenburg (SP) had de vergadering inmiddels al verlaten omdat de onlangs door de raad vastgestelde reglementaire eindtijd van 23.30 uur was verstreken. Alle ingediende moties worden verworpen.

Nieuwe zwembad Brandenburg was een politieke glijbaan