Logo vierklank.nl
Een groepsschuilplaats in het recreatiegebied Ruigenhoek met op de achtergrond de molen Geesina.
Een groepsschuilplaats in het recreatiegebied Ruigenhoek met op de achtergrond de molen Geesina.
Natuur & Milieu

Winterwandeltocht door het Noorderpark

Zaterdag 11 februari houdt de landelijke wandelsportvereniging WS78 een natuurwandeltocht door het Noorderpark. Er is daarbij een keuze tussen een 20 km en 40 km lange tocht. De route, uitgezet door Johan Lam en Willy Griffioen. leidt zoveel mogelijk over onverharde paden en verkeersarme wegen.

door Rob Klaassen

Willy: 'WS78 staat voor Winterserie, waarmee in 1978 werd begonnen. Wandeltochten in de winter bleken een gat in de markt te zijn. Vanaf april zijn er overal wandeltochten waaruit kan worden gekozen. Toen wij, als enthousiaste wandelaars, werden gevraagd of we er voor zouden voelen om een 'parcours te bouwen' hebben wij de kans direct aangegrepen. Wij genieten al vele jaren van de door anderen uitgezette wandelingen en nu kunnen we ook eens iets voor anderen terugdoen. Daarnaast kunnen de deelnemers  kennis nemen van het fraaie Noorderpark. De tocht is een echte aanrader voor iedereen, die van wandelen houdt'.

Route
Er wordt begonnen in het clubhuis van de hockeyvereniging SCHC in Bilthoven. Via het bos bij de Leijen en het Beukenburgerpad wordt gelopen langs de Hoogenkampseplas en via Fort Voordorp wordt er naar Fort Blauwcapel gelopen. Vervolgens leidt de route via het recreatiegebied Ruigenhoek naar het recent aangelegde Gagelbos. Er zijn daar nog sporen uit de oorlog te zien, zoals de groepsschuilplaatsen. In de polder kan worden genoten van weidse uitzichten. Na ca 10 km wordt aangekomen bij molen Geesina, waar voor iedereen een beker soep staat te wachten. De 40 km-wandelaars lopen dan via fort 'Op de Ruigenhoek' en zwembad 'De Kikker' langs de Maarsseveense plassen richting molen 'De Kraai' in Westbroek. In het dorpshuis Westbroek is een rustpunt ingericht. Van daaruit wordt er over gras en betonpaden van het Noorderpark teruggelopen naar molen 'Geesina' en via bos Voordaan en landgoed Beukenburg wordt via het 'Verloren Kerkhof' weer in het Leijense bos en het clubhuis van SCHC aangekomen.

Start en inschrijving.
De startlocatie is het clubhuis van de hockeyvereniging SCHC, Kees Boekelaan 1, Bilthoven. Er kan worden ingeschreven vanaf 8.00 uur. Om 9.00 uur starten de 40 km- lopers. Tussen 9.00 en 10.00 uur beginnen de 20 km-lopers hun wandeling. De finish sluit om 17.30 uur. Willy: 'We verwachten een ruime belangstelling. Veel hangt natuurlijk af van het weer. Er is geen limiet voor het aantal deelnemers. Wie komt en betaalt kan de tocht lopen. Iedereen, die van rust, natuur en mooie uitzichten houdt kan die dag volop aan z'n trekken komen. Verdere informatie is te vinden op www.ws78.nl".

Meer berichten