Derdeklassers geven een show op de catwalk.
Derdeklassers geven een show op de catwalk.

Modedag op ONS

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Woensdag 25 januari was weer de jaarlijkse Mode- Designdag op de Oranje Nassauschool (ONS) in Bilthoven. Alle derdeklassers van de school namen deel aan diverse workshops, waar theatrale kostuums en hoeden werden gemaakt onder leiding van twee studenten én een docent van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU).

'Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) is een eindexamenvak wat in de derde klas al moet worden afgerond. Iedere leerling moet zijn best doen op dit vak, want het mag niet met een onvoldoende worden afgesloten'. Aan het woord is Lisette Bazuin, docente Beeldende Vorming/ CKV aan de Oranje Nassauschool. Zij vervolgt: 'Iedereen met een onvoldoende voor dit vak, zal het moeten overdoen, met een nieuwe modeopdracht van ongeveer vier uur'. Er wordt best streng gekeken naar de opdracht voor de leerlingen. Bij het eindcijfer wordt gelet op onder andere de inzet tijdens de workshop, wat een leerling aan het eind van de workshop heeft gemaakt en naar zijn aanwezigheid. De derdeklassers lieten zich dan ook van hun beste kant zien. Tijdens beide workshops volgden zij de vele aanwijzingen van de docenten op, werden vuilniszakken aangetrokken, met daar doorheen de meest vreemdsoortige en veelal kleurige franjes en werd het geheel voorzien van een hoofddeksel en diverse accessoires. En dat allemaal in het teken van 'Say yes to the dress'.

Catwalk
Karel Bakker uit Hollandsche Rading en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht geeft deze workshop alweer voor de zesde keer op ONS en kijkt tevreden terug op de workshop. Bakker: 'Samen met Karin Kortenhorst, een vroegere studente van mij, verzorg ik de workshops op ONS. Ieder jaar is het weer een plezier hier een workshop te mogen verzorgen. Dit jaar viel het mij echter op dat echt iedereen enthousiast meedoet. Wij hebben dit jaar dan ook een leuk thema: plastic. Daarnaast werken wij dit keer ook veel met kleuren, zodat de fel gekleurde kleding op de catwalk goed tot zijn recht komt'. Helaas is bij de opdrachten niet gedacht aan het milieu. Plastic en milieu gaan niet goed samen. Bakker verzekerde echter dat tijdens de lessen op de HKU zeker wel verantwoord wordt omgegaan met plastic en andere milieuvervuilende materialen. Ook sieradenmaakster Karin Kortenhorst, kijkt tevreden terug op de workshops. Kortenhorst: 'Het is altijd weer spannend om te zien of en hoe de jongeren zo'n workshop oppakken, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik uiterst tevreden ben. In het begin zijn sommigen nog wat schuchter, maar als zij dan éénmaal over de catwalk lopen, gooien zij  alle gène van zich af en doen gewoon mee. Missie geslaagd'. Behalve cursussen in hoofddeksels maken, ontwerpt Kortenhorst ook sieraden en maakt zij gezamenlijk diverse kunstwerken. Zij vertelt: 'Vanuit mijn vele jaren praktijkervaring laat ik de leerlingen ontdekken wat hun eigen manier van werken is en waar hun kwaliteit ligt. Zo leer ik hen om, vanuit het materiaal, een hoofddeksel te maken. Zij leren kijken en voelen wat er gebeurt als zij met het materiaal aan de gang gaan. Tijdens de workshop laat ik de leerlingen ontdekken dat er niet één manier is, maar dat zij hun eigen aanpak kunnen volgen en dat dat even goed is als alle andere'. Sinds vorig jaar februari zwaait een nieuw bestuur de scepter bij de Bilthovense Oranje Nassauschool (vanaf 1 augustus aanstaande Aeres Mavo). Karel Bakker en Karin Kortenhorst hebben nog geen idee of de workshops volgend jaar doorgaan. Maar als dat wel zo is, komen zij graag terug om een volgende lichting derdeklassers met mode te laten kennismaken.