Logo vierklank.nl
Carla Heerschop is mediacoach bij RegioCultuurCentrum Idea.
Carla Heerschop is mediacoach bij RegioCultuurCentrum Idea.
Algemeen

Leren omgaan met digitale overheid

Vanaf 2018 willen de overheid en daaraan gelieerde organisaties dat burgers steeds meer digitaal gaan doen. De openbare bibliotheken hebben subsidie gekregen om daarvoor gratis cursussen aan te bieden. De Idea bibliotheek in Bilthoven is inmiddels aan een pilot begonnen.

door Guus Geebel

Lout Bracke vertelt dat het voornemen om de blauwe envelop af te schaffen vorig jaar voor veel tumult heeft gezorgd. 'De overheid wil vanaf 2018 alle diensten digitaal aanbieden en wil daarom zoveel mogelijk mensen aan de DigiD hebben. 'Dat is je digitale paspoort.' Lout Bracke is docent van de pilot die op dit moment loopt. Het programma is ontwikkeld door Digisterker. Lout geeft de lessen samen met docent in opleiding Jenny. De doelstelling is meer bekendheid geven aan digitale overheidsinformatie en -dienstverlening, met aandacht voor die mensen die nog minder digivaardig zijn. De cursus is gratis, het lesboek moet betaald worden.

Motivatie
Tijdens de les vertellen enkele deelnemers aan de pilot wat hun motivatie is om de cursus te volgen. Zij volgen de cursus 'Omgaan met de digitale overheid', die bestemd is voor mensen die al wat computerervaring hebben. Riekie zegt een haat-liefdeverhouding met computers te hebben. 'Ik ben via mijn werk wel altijd gedwongen om met computers te werken. Ik doe mee om die haat wat te laten verminderen en de liefde te laten toenemen.' Dorine noemt de cursusboeken van Seniorweb altijd heel duidelijk. Zij volgt de cursus om haar weerzin tegen de digitale overheid te overwinnen. Zij noemt de verplichting die wordt opgelegd verschrikkelijk en heeft moeite om volledige stukken tekst vanaf de computer te lezen.

DigiD
Mediacoach Carla Heerschop van Idea: 'Bibliotheken geven aan iedereen de mogelijkheid om gratis op een veilige manier gebruik te maken van een computer voor DigiD- toepassingen. Wij bieden twee verschillende cursussen aan. Voor de mensen met enige digitale vaardigheid hebben we de cursus 'Omgaan met de digitale overheid', dat is een cursus van vier wekelijkse dagdelen van twee uur, die we samen doen met Digisterker. Mensen die echt nog niet digivaardig zijn bieden we de cursus Klik & Tik aan. Die cursus wordt gegeven in tien wekelijkse dagdelen van twee uur.

Cursussen
De volgende cursus 'Omgaan met de digitale overheid' begint 7 februari en wordt daarna het hele jaar door gratis aangeboden. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen starten we telkens weer een cursus met maximaal zes mensen. Belangstellenden kunnen zich daarvoor het hele jaar door inschrijven. Aanmelden via: www.ideacultuur.nl/digisterker. De Klik & Tik cursus begint donderdag 2 februari ook voor maximaal zes deelnemers. 'We doen de cursussen met docenten van Seniorweb in Het Lichtruim en bij voldoende belangstelling ook in Maartensdijk. De cursussen zijn gratis, de lesboeken moeten wel betaald worden. De docenten zijn allemaal vrijwilligers. Telefonische informatie: 030 2299003.

Meer berichten