Janny Rijks (l) hoopt veel nieuwe leerlingen aan te trekken.
Janny Rijks (l) hoopt veel nieuwe leerlingen aan te trekken.

ONS MAVO vaart nieuwe koers

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Vanaf komend schooljaar volgen de nieuwe brugklassers geen lessen meer op de ONS MAVO, maar zijn zij onderdeel van de Aeres MAVO Bilthoven. Dat betekent voor de nieuwe lichting extra mogelijkheden voor hun ontwikkeling. Zo hebben zij de mogelijkheid om een topprogramma te volgen en is er extra aandacht voor taal.

Steeds meer ouders/leerlingen lieten ONS (Oranje Nassau School) in Bilthoven links liggen en kozen voor de Werkplaats (WP) of Het Nieuwe Lyceum (HNL), beide in Bilthoven of een school in Zeist, Hilversum of Utrecht. Gek was dat niet. Na een periode van minder goede prestaties kwam ONS onder toezicht van het Ministerie van Onderwijs. Het onderwijs op school moest beter. Toen ging de knop om bij het bestuur van de school. Janny Rijks werd vorig jaar februari aangetrokken als nieuwe directeur om de kar te trekken en de school uit het slijk te trekken. En dat deed zij met verve. Rijks: 'Natuurlijk is dit niet alleen aan mij te danken. Samen met de leraren ben ik om de tafel gaan zitten om te kijken wat beter kan. Ook met ontevreden ouders en leerlingen is het bestuur het gesprek aangegaan. Hiervan hebben wij heel veel geleerd en zijn diverse veranderingen doorgevoerd. Daarnaast hebben wij contacten gelegd met het lokale bedrijfsleven en hen gevraagd of zij geïnteresseerd zijn in het geven van lessen aan onze leerlingen. Dat wilden zij graag, mits het geleerde ook daadwerkelijk getoetst zou worden'. Als kers op de taart is ONS vanaf augustus 2017 officieel onderdeel van Aeres, een landelijke kennisinstelling van VMBO tot HBO, met landelijk ongeveer 10.000 leerlingen.

Topprogramma's
Eén van de doorgevoerde veranderingen op ONS zijn de topprogramma's. Rijks: 'Dat klopt. Als een leerling bijvoorbeeld goed is in Engels, kan deze bij ons versterkt talenonderwijs volgen (Cambridge Engels) en daar ook examen in doen. Dat staat ook op je diploma vermeld. Een ander topprogramma gaat over Voeding, Gezondheid en Lifestyle. Wij zeggen altijd "je bent wat je eet", of je nu voor vers of kant-en-klaar voedsel kiest, de Schijf van Vijf of het biologisch keurmerk aanhoudt. Eten en koken is "hot" tegenwoordig. Kijk maar naar al die kookprogramma's op televisie. Door al die tv-programma's wordt de kijker overvoerd en weten zij niet meer wat nu gezond is en wat niet. Onze leerlingen krijgen basiskennis over gezonde voeding, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en de voedselketen en kunnen vragen beantwoorden als: is één glas wijn per dag wel of niet gezond en waarom eigenlijk? En: welk vlees is het meest duurzaam: biologisch, lokaal geproduceerd of vlees uit het lab? Allemaal vragen die onze leerlingen aan het eind van hun opleiding kunnen beantwoorden'.

Leerstijltest
Behalve de topprogramma's waaruit leerlingen kunnen kiezen, heeft ONS nog meer meer veranderingen doorgevoerd. Rijks: 'Voordat de kinderen in het eerste leerjaar starten, krijgen zij, en hun ouders, bij ons een leerstijltest. Leerlingen komen dan precies te weten welke stijl van leren zij hebben. En hun ouders ook. Wij horen regelmatig dat ouders hun kinderen een bepaalde manier van studeren willen aanleren, terwijl ieder individu z'n eigen manier van kennis tot zich nemen heeft. Zo kan de één beter leren in de avonduren en een ander is meer een ochtendmens. Of kan een leerling beter leren met muziek aan, terwijl een ander hierdoor juist wordt afgeleid. Leerlingen die iets meer moeite hebben met leren, kunnen extra ondersteuning krijgen op onze school en krijgen huiswerkbegeleiding'.

HAVO
Ook de leeromgeving van de kinderen krijgt een opknapbeurt. Het schoolgebouw wordt gemoderniseerd en straks zijn de leerlingen aan het werk in aparte werkhoeken. Aan de leerlingen zelf wordt ook gedacht. Elke brugklasser wordt gekoppeld aan een 15-jarige leerling en door de oudere-jaars ingeleid in het schoolsysteem en op weg geholpen bij vragen. Rijks: 'Veel leerlingen willen na de MAVO graag doorstromen naar de HAVO. Helaas worden zij door HAVO-scholen vaak niet geplaatst, omdat het niveau van onderwijs niet voldoende op elkaar aansluit. Van de leerlingen op onze school wil 99% graag nog een zevende vak volgen, zodat zij meer kans hebben op doorstroming naar de HAVO. Gelukkig hebben wij goede connecties binnen HNL bij de doorstroom naar de HAVO. Natuurlijk kunnen onze leerlingen binnen Aeres ook doorstromen naar MBO en daarna zelfs naar het HBO'.

Open Huis voor alle eerste klassers

Voor belangstellenden houdt ONS vrijdag 27 januari open huis van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 28 januari van 10.00 tot 13.00 uur.