Wat eens een groenvoorziening was, zijn parkeerhavens geworden.
Wat eens een groenvoorziening was, zijn parkeerhavens geworden.

Bestemming Groen moet terug

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Vrijdag 20 januari behandelt de Raad van State het beroep dat is ingesteld tegen het 'Gewijzigd vastgestelde Bestemmingsplan Buys Ballotweg e.o.' Bewoner G.P. van Nek is ontvankelijk en kan bij de Raad van State z'n bezwaren toelichten. De bezwaren betreffen vooral dat het gewijzigde bestemmingsplan in strijd is met de uitgangspunten van waaruit de wijk ooit is opgezet en gebouwd. Dit betreft met name de bestemming 'groen', die nu definitief dreigt te verdwijnen.

Deze strijdigheid van besluiten en uitgevoerde werkzaamheden hebben zich vooral de laatste zeven jaar voorgedaan. Dat dit zo heeft kunnen gebeuren komt omdat de gemeenteraad op 25 juni 2009 een besluit heeft genomen waardoor het College van Burgemeester en Wethouders gemachtigd werd om, vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan, besluiten kon nemen en werkzaamheden uitvoeren waarbij pas achteraf wordt getoetst of deze juridisch gerechtvaardigd zijn.

Uitgangspunten.
De woonwijk ligt ingeklemd tussen Groenekanseweg, Hessenweg, Looydijk en Waterweg in De Bilt. De huizen zijn in 1955 gebouwd. De wijk wordt 'Laplata' genoemd. Deze naam is afkomstig van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij die de gronden destijds van agrariërs had gekocht. Deze gronden zijn vervolgens weer aan de gemeente verkocht.

Het plan van de Biltse architect H.A.G. Muller kent vier uitgangspunten: wonen, groen en recreatie, maatschappelijke doeleinden (bv scholen, kruisgebouw) en verkeer en vervoer (wegen, parkeren). Voor het groen was het gedachtengoed afkomstig van de Franse architect Le Corbusier. Het groen moest functioneel zijn, voor iedereen toegankelijk en als bindend element in de wijk dienen. Er is toen een wijk gebouwd met veel groen, scholen, een kruisgebouw. Kortom, een wijk waarin het goed wonen en leven is.

Veranderingen.
Van Nek: 'Wat we zien is dat in de loop van de tijd de bestemming groen steeds meer is verdwenen. In het vigerend bestemmingsplan 'Weltevreden/Heemstrakwartier 2013 komt de bestemming groen niet meer voor. Het was juist een van de basiselementen van deze wijk'. Dit wordt ook bevestigd door één van de oudste bewoners in de wijk, J.G. Bosch, die woont aan de Aeolusweg: 'Ik ben zelf, evenals mijn vader, architect geweest. Het groen in de wijk wordt gewoon opgeofferd om het tekort aan parkeerplaatsen van de Hessenweg op te vangen. Een voorbeeld is, dat zonder slag of stoot het mooie kruisgebouw dat op de hoek van Eurusweg en Buys Ballot stond, is afgebroken. Zij willen daar iets nieuws gaan bouwen. Dat is tot nu toe mislukt, doordat men in zee ging met bouwondernemingen, die achter elkaar failliet gingen. In plaats van daar ondergronds parkeren mogelijk te gaan maken om zo het tekort aan parkeerplaatsen op te heffen , wil men daar gewoon gaan bouwen zonder zich ook maar enige zorgen te maken over het parkeerprobleem. Opnieuw gaan dan steeds grotere aantallen auto's in de wijk parkeren. Steeds weer wordt er groen opgeofferd om er parkeerhavens van te maken. In De Bilt moet alles worden volgebouwd, zonder dat iemand zich bekommert over een architectonisch concept. De Bilt is toch een dorp? Het dorpse karakter moet je toch vooral in het centrum handhaven en aan de randen hoogbouw plegen. Nee, in De Bilt wordt zoiets wel met de mond beleden, maar in de praktijk houdt men zich er totaal niet aan. Als burger word je gewoon niet serieus genomen. Is het dan verwonderlijk dat niemand er nog iets voor voelt om met samen de gemeente iets voor de wijk te gaan doen? Het is echt een treurige gang van zaken'.

Kinderdagverblijf
Van Nek: 'Volgende week vrijdag ben ik dus de enige bewoner die ontvankelijk is en dus in beroep kon gaan bij de Raad van State. Ik spreek weliswaar op persoonlijke titel, maar wel heb ik dit met vijftien medebewoners besproken. We dragen ook samen de griffiekosten van het beroep'.

Een ander punt van zorg betreft dat de gemeente het mogelijk wil maken, dat zich in de wijk een kinderdagverblijf gaat vestigen en wel op de enige plek, die nu nog groen is: het gebied naast de Regenboogschool. Het betreft het kinderdagverblijf, dat nu nog aan de Groen van Prinstererweg is gevestigd en daar de nodige overlast geeft voor de omwonenden. Van Nek: 'Het terrein is inmiddels bouwrijp gemaakt. Dit perceel krijgt een bedrijfsbestemming. Dit betekent dat de eigenaar van het kinderdagverblijf deze grond dan volledig mag bebouwen. Opnieuw verdwijnt er dan hiermee een belangrijk stuk groen uit de wijk. Daarnaast gaat de school ook nog eens sterk uitbreiden en is er een zogenoemde 'tijdelijke' parkeerstrook ten zuiden van de school aangelegd. Zo blijft er maar heel weinig groen meer over".

Raad van State.
Vrijdag 20 januari is het zo ver. Na 7 jaar en 6 maanden werken met het projectbesluit vindt er een juridische toetsing plaats via de behandeling van het 'Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Buys Ballotweg e.o.' Hierbij zal de eiser (Van Nek) z'n bezwaren naar voren brengen en deze toelichten. Vooral zal het hierbij dus gaan over het verlies van groen in de wijk en zal worden ingebracht om 'groen' weer in het plan te doen opnemen. Dit alles om te voorkomen, dat de wijk definitief z'n karakter zal verliezen. De gemeente, als verweerder, zal het door haar gevoerde beleid verdedigen, zoals dat in het bestemmingsplan staat opgenomen. De zitting van de Raad van State aan de Kneuterdijk 14 in Den Haag van vrijdag 20 januari 10.00 uur is openbaar.

Beoogd terrein voor het kinderdagverblijf.